понеделник, 24 октомври 2016 г.

Цветята у дома - композиция от стайни растения

Със захлаждане на времето прекарваме  повече време  у дома. И по някакъв, макар и съвсем приблизителен начин, бихме искали да пренесем  кътче от градината  у дома. За добро или зло, цветята са тези, които  с присъствието си  най-бързо и най-чувствително  променят атмосферата в помещението. Един букет, една цветна композиция  усмихва цялата стая, прави я  уютна, гостоприемна.


Цветната аранжировка от няколко  саксийни цветя е  достатъчно ефектна, практична. Поставена в средата на масата за хранене,  на малка маса близо до къта за четене, на перваза на прозореца, тя освежава  цялата атмосфера на стаята.  Комбинацията от цъфтящи и листно декоративни  с различна височина и  подхождащи си по  изисквания растения, разположени в подходящ съд, отговарящ на стила на   жилището ще  бъде акцент в помещението, повод за приятни мисли и чувства. В случая сме подбрали растения лесни за отглеждане, които са едни от най-популярните  стайни растения, предпочитащи по-ниска въздушна  температура, обилна светлина,  постоянна и умерена влажност.

 

Циклама - прекрасна есенно и зимноцъфтящо, предпочитаща много светлина и прохладен въздух /17°C/. След прецъфтяването може да бъде отстранена от цветната композиция, за да прекара периода на покой в подходящо място.
Купресус /Cupressus macrocarpa/  - вечно зелено, предпочитащо много светлина и по-ниска стайна температура, с прекрасна  светло жълто-зелена  свежа зеленина и лек, фин аромат на лимон. При поливането е добре да не се мокрят стеблата
Кампанула /Campanula isophilla/ - обилно цъфтящо с издължени стебла, покрити от много ефектни камбанки в наситено син цвят, нуждаещо се от много светлина, умерена  постоянна влажност по време на цъфтежа и отстраняване на прецъфтелите цветове, за по-обилен цъфтеж.
Мини роза -  макар и в малки размери, това  все пак е царицата на цветята, за трайно отглеждане, предпочитаща условията на външното отглеждане, но в  рамките на студеното време и отглеждана с други растения изискващи много светлина и  по-умерени към ниски температури, ще се развива добре. През пролетта може да бъде заместена в композицията и да бъде засадена навън в градината.
Калуна - с дребните си цветове и  непокорно стърчащи  стебла тя  разнообразява текстурата на цветната композиция. Като изисквания се съчетава прекрасно с останалите растения, но на пролет може да бъде заместена в контейнера и да бъде засадена в градината.



За да  вместим растенията, не случайно използвам точно тази дума, защото растенията не са заседени  в контейнера, а само са  поставени с индивидуалните си  търговски саксии. Този начин ни позволява да бъдем по гъвкави и във времето през периодите на покои да заместваме растенията с други. Подбраните контейнери  са  метални  в розово / от IKEA/ с тънък изрязан фриз в горната  част, което отговаря на стила на дома, за които са предназначени. На един от контейнерите, който ще  бъде по-цветен и весел,  е промушена розова  текстилна панделка. Дъното на  контейнера, за добро дрениране,   е застлан с  керамзит около 2 см. височина, за да предпазва  от подгизване саксиите.  Този начин на  съчетаване на  няколко вида растения в обща композиция  е практичен и  гъвкав с възможност за относително чести промени в името на  запазване на висока   декоративна стойност, както и  с големи възможности за чести промени и разнообразяване  и актуализиране на вида на композицията.
Когато  растенията   се пресаждат  директно в  контейнер е необходимо да се съобразяват много повече обстоятелства, както по подбора на растения, така и подбора на съда за засаждане. Така постъпваме когато, за по-дълъг период растенията, ще се отглеждат   заедно. Тогава е необходимо да се изолират  стените, когато контейнерът е метален, за да бъдат предпазени корените от прегряване в горещите летни дни. В такъв случай бихме подбрали и контейнер с по-големи размери, за да се даде възможност за  разрастване на растенията във времето. Подбора на растенията ще изключи растения, които имат период на покой или не могат за дълъг период да останат в стайни условия. Няколко примера от  Pinterest, които са подходящи за  помещения с по-големи размери  домове или за обществени места и  така предпочитания фаленопсис /Phalaenopsis/.

 

 








Няма коментари:

Публикуване на коментар