неделя, 16 октомври 2016 г.

Скален кът в саксия

В една  градина   много често е невъзможно да поберем всички   кътове  и зони, които бихме искали да направим, воден кът, скален кът,   ливада с диви цветя, красиви алеи, поддържана морава, кът за  почивка и следобедния чай, кът за хранене, детска площадка, градинска барака. За по-малките  градини е почти невъзможно да разполагаме с всичките тези зони, а за ограниченото място на тераса, балкон и веранда да не говорим. Без претенцията за заместване на къта от градината  с миниатюрен  скален кът в саксия, които може да се разположи дори на тераса, на верандата, та дори и на малкия балкон на апартамент. 



За да си направим  такава малка скална градинка   е необходимо да си подберем  подходяща саксия или съд, в който да я разположим. Важно е да  бъде подходящ по форма, да може да се направи добър дренаж и да побере  растенията, които сме намислили да засадим. Керамичната саксия  е най-честия избор, като трябва да бъде разлята с диаметър поне 30 см. Съобразно големината на съда подбираме и  камъните или скалите, които  ще вградим  в почвата, за да постигнем терена на скалния кът.  Ние в случая сме използвали  речни камъни, но  много красиво и правдоподобно ще изглежда скалния кът,  ако  се използва и  примерно гранитен скален къс и  допълнително още  някои и друг по-малък камък  или по-малки скални късове. Почвения субстрат, който използваме е добре да бъде съставен от градинска почва, едър пясък, торф. Важно качество е добрата отцедливост. 


Подбора на  растения  е следващата крачка. Ако съда ще бъде навън през всички сезони, то трябва да се подберат зимоустойчиви растения. Може да си направите и скален кът, които да отглеждате у дома на светло и по-прохладно място в някое от помещенията на дома или в зимна градина. Тогава в композицията може да се включат   различни подходящи по-дребни по възможност, стайни растения. Когато се прави такава композиция, както и в реалния скален кът в градината е от особена важност да  вградите  камъните или скалните късове много добре в почвата. Поставят се така, че да са достатъчно устойчиви и да изглеждат  естествено и красиво. Почистват се от почвата. Растенията, които ще засаждаме е добре да бъдат  различни по височина с  различна текстура и разположени така, че да изглеждат естествено, сякаш винаги са били там. Оставяме необходимо място за разрастване на растенията. Във времето се стараем да поддържаме разрастването им под контрол, като подрязваме и  пензираме, както е необходимо,  за да     развиват добре, кичести и да не си пречат взаимно. За тази градинка сме разполагали с  хвойна juniperus procumbens Nana,  няколко сукуленти / семпервивум, ешеверия/, ерика , карамфили. 


След засаждането е  добре да бъде оставена на шарена сянка и  да се полива редовно. След прихващане на растенията  може да я поставите на  мястото,  което сте определили за нея.  Засадена  през есента  растенията имат достатъчно време да се адаптират  и вкоренят добре, за да прекарат добре зимата. Може да се подберат и типични за  високата планина растения. Тогава ще се получи  малка алпийска поляна в саксия-кампанула,  каменоломка, бяло подъбиче / Tecrium polium/  около  късове гранитни скали.


Такава саксия изглежда добре във всеки сезон. Поставена   на подходящо място, тя е едно малко  късче от природата, което може да наблюдавате  как расте и се развива, а това е наистина прекрасно и много удовлетворяващо. Идея, малко труд и средства- заслужава си. Още няколко  вдъхновяващи примера от Pinterest. 










Няма коментари:

Публикуване на коментар