Все повече ни се иска да се връщаме към природата, към екологичното. Внимаваме да се храним с естествени храни, да носим дрехи от естествени материи да правим нещата по начин, който най-малко вреди на нас и природата около нас. Сега за Великден можем да направим още нещо по един старовремски и природосъобразен начин - да оцветим яйцата с естествени багрила.
Още от древни времена хората са оцветявали яйца без да разполагат със съвременните химически, макар и безвредни за здравето ни бои. Познавали са тайните на багрилата и са получавали цветове от дървета, насекоми и растения. Наистина получените чрез естествени багрила цветове ще са по-пастелни, ще ни трябва малко повече време, но експеримента си заслужава, а за много хора това не е експеримент, а практика. В наши дни не познаваме много от източниците на естествени и безвредни за употреба багрила, но дори с тези оскъдни познания бихме могли да постигнем съвсем не лош резултат.
![]() |
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com /564x/83/fe/2b/83fe2bc5e750a3806b6e02c35829c796.jpg |
Предвид по-слабите възможности за постигане на ярки и наситени цветове е добре да имаме бели яйца, но като не отглеждаме подходящите кокошки ще трябва да се задоволим с това, което ни предлагат магазините. За щастие намират се и бели яйца. Зеленчуци, плодове, подправки се използват за добиване на различни цветове:
Външни кори от обикновен лук - оранжево-кафеникав
Външни кори от червен лук - бледо пурпурно-сиво
Салатно цвекло - розово-червено
Куркума - жълто
Спанак - зелено
Червено зеле - синьо
Коприва - жълто-зелено
Коприва - жълто-зелено
Собственият ни опит може да покаже, че цветовете могат да бъдат и малко по-различни от очакваните в зависимост от черупките на яйцата, състоянието и количеството на продуктите, от които се извлича багрилото. Понякога експериментирайки достигаме до по-добри или по-различни цветове като смесваме два продукта, например цвекло и обелки от червен лук или червено зеле и спанак. Попиването на течността след приключването на боядисването трябва да става много внимателно, защото може с едно по-силно забърсване да отнемем и част от цветното покритие. По-бързо се оцветяват в топла течност, но и в охладена могат да стоят с часове. Покритието на яйцата с естествени багрила не е съвсем равномерно. Най-бърз резултат се получава при оцветяване с куркума и обелки от обикновен лук и относително повече време е необходимо за оцветяване с цвеклото и спанак, макар да изглеждат отварите с много интензивен цвят. За да се постигнат различни цветове яйцата могат да бъдат потапяни последователно в един, а после в друг цвят. Когато яйцата изсъхнат добре, внимателно могат да се тампонират с мек плат, напоен с олио или зехтин. Боядисването на яйца с естествени багрила е занимание за търпеливи и упорити.
![]() |
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com /564x/22/8c/5c/228c5c9d7aa811e246cf53386870cda5.jpg |
Спанакът и салатното цвекло могат да минат през центрофуга и в получения сок, към който се добавя една супена лъжица оцет /за сок 250 мл./ се поставят вече сварените яйца. За да се получи цвят, може да се наложи яйцата да престоят няколко/ 10-12/ часа. Може да се търси и ефекта на отпечатъка на различни цветя и треви.
![]() |
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com /564x/9c/67/56/9c67560d59365fcb67e603ed9bd80374.jpg |
![]() |
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com /564x/65/23/87/652387d5acc8d88258ab15ecb73c0e47.jpg |
Обелките от лука се слагат във вода заедно с яйцата и се варят, като се добавят 1-2 супени лъжици оцет, за да се получи по силен цвят, яйцата могат да бъдат оставени във водата до пълното охлаждане. При варенето е добре да се обгърнат яйцата с обелките от лука, така се получава нюансирано оцветяване. Червеното зеле, както и куркумата се заливат с вряща вода и след 15 минути се добавят две супени лъжици оцет и сварените яйца се потапят. От копривата се прави отвара, която е по-наситена, ако се вари по-дълго време. Когато се налага яйцата да престояват повече в багрещата течност, за да бъдат безопасни за консумация нека това да е на хладно и съдове,в които целите яйца да са потопени в багрещата течност. Подходящи са стъклени буркани, чаши за еднократна употреба с по-голяма вместимост. Дълго държаните яйца в топла течност или при висока температура не са подходящи за консумация.
![]() |
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com /564x/49/9f/1f/499f1fadcd137b48157fbac02a735f46.jpg |
Да използваме различни техники при оцветяването на великденските яйца е забавно, а заедно с това посрещаме празника подобаващо, с много красота и настроение.
Няма коментари:
Публикуване на коментар