събота, 15 април 2017 г.

Естествени багрила за великденските яйца

Все повече ни се иска да се връщаме  към природата,  към екологичното. Внимаваме да се храним  с естествени храни, да носим  дрехи от естествени материи  да правим нещата по начин, който най-малко вреди на нас и природата около нас.  Сега за Великден  можем да направим още нещо  по един старовремски и   природосъобразен начин - да оцветим яйцата  с естествени багрила.


Още от древни времена  хората са оцветявали яйца без да разполагат със съвременните химически, макар и безвредни за здравето ни бои. Познавали са тайните на багрилата и са получавали цветове от дървета, насекоми и растения. Наистина получените чрез естествени багрила цветове ще са по-пастелни, ще ни трябва малко повече време, но експеримента си заслужава, а за много  хора това не е  експеримент, а  практика. В наши дни не познаваме много от източниците на естествени и  безвредни за употреба багрила, но  дори с тези  оскъдни познания  бихме могли да  постигнем съвсем не лош резултат.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/83/fe/2b/83fe2bc5e750a3806b6e02c35829c796.jpg
Предвид по-слабите  възможности за постигане на ярки и наситени цветове е добре да имаме бели яйца, но като не отглеждаме   подходящите кокошки ще трябва да се задоволим  с това, което ни предлагат магазините. За щастие  намират се и бели яйца. Зеленчуци, плодове, подправки  се използват за  добиване на  различни цветове:
Външни кори от обикновен лук -  оранжево-кафеникав 
Външни кори от червен лук -  бледо пурпурно-сиво
Салатно  цвекло - розово-червено
Куркума -  жълто 
Спанак - зелено
Червено зеле - синьо
Коприва - жълто-зелено
Собственият ни опит може  да покаже, че цветовете могат да бъдат и малко по-различни от очакваните в зависимост от черупките на яйцата, състоянието и количеството на  продуктите, от които се извлича багрилото. Понякога експериментирайки достигаме до по-добри  или по-различни  цветове като смесваме два продукта, например цвекло и обелки от червен лук или червено зеле и спанак. Попиването на течността  след приключването  на боядисването трябва да става много внимателно, защото може с едно по-силно забърсване да отнемем и част от цветното покритие. По-бързо се  оцветяват в топла течност, но и в охладена могат да стоят с часове. Покритието  на яйцата с естествени багрила не е съвсем равномерно. Най-бърз резултат се получава  при оцветяване с куркума и обелки от обикновен лук  и относително повече време е необходимо  за оцветяване с цвеклото и спанак, макар да изглеждат отварите с много интензивен цвят. За да се постигнат различни цветове яйцата могат да бъдат потапяни последователно в   един, а после в друг цвят.  Когато  яйцата изсъхнат добре, внимателно могат да се тампонират с мек плат, напоен с олио или  зехтин. Боядисването на яйца с естествени багрила е занимание за търпеливи и упорити.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/22/8c/5c/228c5c9d7aa811e246cf53386870cda5.jpg
Спанакът и салатното цвекло могат да  минат през центрофуга и в получения сок, към който се добавя една супена лъжица оцет /за сок 250 мл./ се  поставят вече сварените яйца.  За да се получи   цвят,   може да се наложи яйцата да престоят няколко/ 10-12/ часа.   Може да се търси и ефекта  на отпечатъка на различни цветя и треви.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/9c/67/56/9c67560d59365fcb67e603ed9bd80374.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/65/23/87/652387d5acc8d88258ab15ecb73c0e47.jpg

Обелките от лука се слагат във вода заедно с яйцата и се варят, като се добавят 1-2 супени лъжици  оцет, за да се получи по силен цвят, яйцата могат да бъдат оставени във водата до пълното охлаждане. При варенето е добре да   се обгърнат яйцата с  обелките от лука, така се получава нюансирано оцветяване. Червеното зеле, както и  куркумата  се заливат с вряща вода и след 15 минути се добавят  две супени лъжици оцет  и сварените яйца се потапят.  От копривата  се прави отвара, която е по-наситена, ако се вари по-дълго време.  Когато се налага яйцата  да престояват повече в багрещата течност, за да бъдат  безопасни за консумация нека това да е на хладно и  съдове,в които целите яйца да са потопени в багрещата течност. Подходящи са  стъклени буркани, чаши за еднократна употреба с по-голяма вместимост. Дълго държаните яйца в топла течност или  при висока температура не са подходящи за консумация. 

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/49/9f/1f/499f1fadcd137b48157fbac02a735f46.jpg
Да използваме различни  техники при оцветяването на великденските яйца е  забавно,  а заедно с това  посрещаме празника подобаващо, с много красота и настроение.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/ac/cd/1a/accd1a56c0b440a5a340f02a7b3044f2.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар