сряда, 26 юли 2017 г.

Лято в планината

Втората половина на юли  е най-прекрасното време за разходки из  планината. Поляните са покрити  с пъстри цветя и билки. Издигат се  високите вретена на  лопена и пелина, бледо лилавото на мащерката  покрива цели  поляни по  южните склонове. Редуват се  жълти петна от  еньовче и  кантарион с белите туфи  на равнеца. На припек  покрай младите  ели, сред тревите  се крият  узрели горски ягоди, червенеят се и горските малини под прикритието на наведените от плодчета стебла. На  по-високо  цели поляни са посинели от узрели боровинки. За гъбите да не говорим. Тези редуващи се дъждовни  с топли слънчеви дни са  толкова благоприятни  те да растат просто с часове.


Цветята изкушават  и   пълним всевъзможни съдове с  букети от  цветята на горските поляни



Това не е просто мащерка,  а  билката, която ще ни напомня с аромата си  през зимата  за топлото слънчево лято

Chamerion angustofolium  /Epilobium angustofolium/  Теснолистна върбовка 
Високите  цикламени цветове на   това растение  покрива  ровове, сечища  толкова бързо и ги облагородява, а някои правят чай от листата му.

Cichorum intybus /Синя жлъчка/

Verbascum  densiflorum /Лопен/




Равнецът,  риганът, теменугата,   са  не само билки, но и неизменна част от  планинските ни букети


Vicia  cracca  - Див фий




Дали са ядливи или  не, не  е особено важно, за  мен  гъбите са   една от   неизменните  украси на  летните горски поляни





Наслаждаваме се на тази пъстрота от цветове и аромати. В която и да е  планина - Пирин, Рила Родопите,  картините са все така  колоритни, наситени с аромата на лятото. Въздухът има аромат и вкус на влажна почва, на смола, на билки, на дим и  сладко от горски ягоди, които помня още от детството си и ми се иска да запазя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар