сряда, 23 март 2016 г.

Виолата - началото и края на топлото време

Можете ли да си представите пролетна градина, обществена или частна,  без виола. Това е неизменната украса за  градината за първите пролетни дни. Виолата е в изпънатите цветни лехи, цветните фигури, красивия фон за лалетата  в  обществените градини, падащите каскади пред прозорците на  частни домове.  Нежните главички с прекрасни хитровити  личица  се надигат във всеки  час и ден, когато няма мраз. Те се засаждат още в края на лятото и  есента  и първите им цветове ни радват още в  сивите дни на късната есен.  В пълния си разцвет и очарование  се развива през пролетта.


Много сортове виола могат да бъдат закупени както на семена, така и на разсад. Повечето сортове са хибриди на Viola x wittrockiana. Цветовете са едри до средно едри с ясно изразен център в жълто с тъмни мустачки, в много случаи с централно разположени контрастно  тъмно петно.







Серията „Рококо“ е с къдрави  венчелистчета,



 серията „Жокер“ поради  тъмните  нишки /мустаци/ са със  силно изразителни личица.



Багрите са от  бяло, жълто, оранжево червено, карминено, пурпурно, до почти черно.
По-дребноцветните  сортове, които наричаме често теменужки както и всички диворастящи сортове са  разновидности,  на Viola cornuta, 
  

  Viola tricolor





Тези прекрасни растения, които цъфтят на границите между топлото и студеното време могат да бъдат засадени от семена или разсад. Семената могат да се засеят от август до  март. Най-вече се прави  разсад, но може да се  засее и директно в почвата, в подходящо време /август, март/. За  поникването на семената е необходима тъмнина и температура 18°-20° С. По-високата температура забавя поникването. Влажната, не преовлажнена почва е задължителна и трябва да не се оставя да  пресъхва.  Подходящата почва е стерилна и влажна. Покълването става в рамките на една-две седмици. След поникването на семената те се поставят на светло и слънчево място.  По – често  се възползваме от готов разсад. Когато купуваме разсад на виола, той трябва да е компактен на с добре разрасната туфичка с множество пъпки. Не взимайте разсад с прорасли стебла и много разцъфтели цветове.




Виолата предпочита почва с леко кисел характер, която да се поддържа постоянно леко влажна. Подхранването  е достатъчно да бъде един път в месеца. По-честото подхранване ще развали  вида, като се удължат стеблата на растението. Засаждането на разсада може да бъде както директно в почвата,  в  предната част на лехата, сред  пролетните луковични / нарциси, лалета, зюмбюли/, но много добре стоят, засадени в контейнери. От  сайта на Дебора Силвър  избрахме няколко страхотни идеи за   контейнери. 




Комбинации от виола и алисум с пеларгониум,  и други структурни растения. Виолата участва и в различни  цветни композиции за  пролетните празници.

Снимката е от блога на Вита Ранунклер
Дали през ранната пролет или през есента, засадените с виола съдове ще бъдат неповторимо красиво цветно петно в градината, на терасата или  пред прозореца. Следващите снимки от Pinterest  са прекрасен пример за това. Сега е добра възможност  да направите, с помощта на  виолата,  някое място около вас  прекрасно.




Теменужките  са подходящи  и за висящи кошници. Няколко  идеи:


  



Няма коментари:

Публикуване на коментар