неделя, 20 август 2017 г.

Аронията

Арония / Aronia melanocarpa/ - този храст, освен полезните си плодове има и доста добър външен вид през всички сезони. През пролетта е красив с чадъровидните бели гроздове цвят. През лятото с тъмно сини плодчета, а есента  листата му се обагрят в преливащи  червени карминени тонове. Впечатляващ храст,  лесен за отглеждане  с много полезни плодове и само това вече е повод да имаме  поне едно такова растение в градината.





За да засадите  този храст не се нуждаете от някакви специални условия. Достатъчно е да се подбере  слънчево място. Няма особени изисквания  към почвата. Песъчлива или по-глинеста, достатъчно е да бъде добре отцедлива. Важно е да не е засолена или прекалено камениста. Доброто обработване на почвата преди засаждане на около 30-50 см,, както и подобряване  с органична тор е  полезно за развитието на растението и по-бързата му адаптация. Храстът е подходящ както като солитер, така и в периферията на градината, покрай оградата. В първите години на развитието си  е добре при продължителни засушавания да бъде поливан, но  в последствие, влагата, която осигурява природата ще бъде напълно достатъчна с малка помощ през юли  и август, когато плодовете наедряват. Храстът дава плодове след третата година от засаждането. Ако се налага резитбата се извършва рано на пролет. Плодовете, които дава този храст са  много и с висока хранителна стойност. Съдържат  антиоксиданти,  витамини. Много често ги споменават като супер храна. Още в средата на лятото  плодовете са добили тъмно синия си цвят, но не се лъжете че са узрели. Трябва им още много време, чак до  късната есен. Добре е да ги оставите дори да преминат през първите понижения на температурите под нулата. Така  плодовете стават по-сладки. От тях се правят  сиропи, сокове, могат да се съхранят замразени или изсушени. Могат да се приготвят като чай. За ползите от  плодовете на аронията  може да се информирате  тук. Плодовете  на аронията, освен полезни са и красиви и затова  често се използват в есенните цветни декорации. 



Ако бъдем достатъчно щедри или просто небрежни и оставим плодовете  на клоните, те ще бъдат  ценна храна за птиците през студената зима.  Ползите от  храста са несъмнени, затова си заслужава да отидем до   разсадник, който предлага такива фиданки  и да подберем  добър разсад на  арония, която да засадим в градината. За предпочитане  е  двугодишен разсад  от сорта  "Викинг" - традиционен руски сорт. Предстои ни есента, сезонът през който е най-подходящо да  се засади арония, а и други дръвчета и храсти. Дългата есен  и зимата дават възможност за добро адаптиране на растенията и не предполага   особени, допълнителни грижи. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар