понеделник, 7 май 2018 г.

Преди да засадим цветята на балкона

Май е най-подходящия месец за засаждане на  цветята на балкона или терасата. Очаква се, че вече са преминали опасностите от слани и температурата на въздуха трайно е достатъчно висока, за да може нашите засадени растения да се прихванат и развиват бързо. Тази година и месец април беше почти необичайно топъл и  постоянен, така че вероятно повечето от нас вече са свършили тази работа / зацветили са терасите и балконите/, но все пак никога не е излишно да се подсетим за простичките и основни правила  при избора на подходящи растения за балкона, правилното им засаждане, съчетаването им с декорация и завършващи оформлението елементи.



Като начало трябва да определим правилно изложението, за да  изберем най-подходящите  цветя, които ще се развиват безпроблемно и без особени грижи. За южния балкон, който е огрян от слънцето  почти през целия ден и посреща и най-силните обедни слънчеви лъчи  са подходящи растения изискващи много слънце и толерантни към засушаване - различните видове пеларгониуми,  тегетес, невен, циния, биденс.

Биденс

Сакъзче

Калдръмче

Циния


Балконът със северно изложение  се огрява за много кратко време от лятното слънце. На него се развиват успешно  цветя, които  се нуждаят от много малко слънце като  импасианс, бегония тубероза, фуксия.


Фуксия /|Обички/

Импасианс Нова Гвинея

Бегония тубероза
За балконите гледащи на изток, които посрещат изгрева и слънцето ги огрява до обяд са много подходящи петуниите, колеус, вербена, никотиана, а тези с противоположното западно изложение   са подходящи растения като хидрангея, лобулария, ипомея батата, колеус.

Петуния

Вербена
Лобулария

Колеус
Много рядко изложението е точно на една от четирите земни посоки, така че се налага да съобразим и наблюдаваме  часовете на слънчевото греене, за да преценим и изберем най-правилните растения за нашия балкон. Попаднали на точното си място те се развиват както казваме " като луди". Успоредно с избора на растения  подбираме и подходящите  съдове за растенията. Задължително е те да имат отвори за отцеждане на излишната вода, ако са на открито и подаването на вода  към тях е безконтролно. Можем да предвидим решетки по стените за  увивните растения, което ни спестява място и от друга страна получаваме  допълнително вертикално  озеленяване. Почти е задължително да предвидим и съдове, които се окачват на парапета на балкона. За тях е задължително да имат освен добър външен вид и да са надеждно закрепени за парапета. 





На следващо място от съществено значение е избора на почвен субстрат, поради малкия обем, в който трябва да се развиват растенията. Трябва да е богат и със структура, позволяваща добро оттичане. Добавянето на бавно разтворими торове  ще помогне през целия сезон растенията да бъдат добре подхранени. Преместването  на растенията  в съдовете на балкона трябва да стане в по-прохладен ден или в часове, когато  температурите са по ниски-привечер или по-рано сутрин. Разсадът се потапя в кофа с вода, за да бъде добре напоен  и  внимателно се изважда от контейнера заедно с цялата почва. Кореновата бала леко се разхлабва и се поставя в съда, в който ще бъде отглеждано растението. Почвата се уплътнява добре около корените. Съдовете  не бива да  се препълват с почва. Трябва да остане поне 2 см. до горния борд, за да има място за водата при поливане. След пресаждането е добре съдовете да останат на по-сенчесто място за ден, два, след което се поставят на постоянните им места. За да бъде балконът истински  природен оазис, място за почивка и наслада е добре да се предвиди и подходяща декорация. Удачното съчетаване с функционалните допълнения - чадър или тента, маса, столчета  ще допринесе за приятна атмосфера при използването на балкона, независимо от размера му като изнесена, външна част от  дневната. 






В  градското жилище ни е така потребна дори и малка площ, която да ни свързва с природата и да ни осигурява спокойствие и уют в околната суматоха. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар