вторник, 1 декември 2015 г.

Канелата в Коледната декорация

Споменаването   на думите  канела  и Коледа   едновременно  свързваме  с приятния  аромат и вкус на греяното вино   и  коледните сладки.  По Коледа  се разнасят  ароматите  на канела, цитруси, звезден анасон, мед  и ябълки от   свещите,   от  топлия шоколад,   от сладкишите и  от  ... коледната украса. 


Да в много коледни украшения има  вложени  пръчки или кори канела.   Още древните са  ценели много аромата на канелата.   Тя  е съставна част от  мирото  за помазване.  Канелата е много ценена подправка, добивана от кората на няколко вида дървета  от  рода Cinnamonum  на няколко места по света.     Като се върнем  във  времето  назад   разбираме  важността  на търговията  с  подправки  и   факта, че  търсенето на път кам местата-източник на подправки е  повода  за   Великите географски открития.  Същинската  канела   /cinnamon verum/ се  добива в Цейлон,  останалите видове се наричат с общото име касия  и те се добиват от сродни дървета  по   същата технология в Китай, Индокитай, Виетнам, Мадагаскар,  Мексико. 

истинска  канела
касия

натрошени кори касия
Кори от  тези   видове  дървета  се предлагат  във вид на кори с различна дебелина.Същинската канела  е от по-вътрешни пластове на кората, има по-фина структура и аромат. В декорацията   избираме  по-грубите  пръчки  от навита кора канела или натрошени по-едри кори. Декорациите с канела освен  украсителните си качества имат и прекрасен аромат. Използва се за направа на елхови украшения, влага се в естествените венци и гирлянди,  служат за декорация на свещи.  Когато в дома  има украси  от канела  се  носи  сладкият и аромат, а това създава неповторим уют и празничност.


Елховите украси с канела   обикновено са  хармонично съчетание на канелени пръчки   с други естествени материали като  сушени плодове, звезден анасон / двата аромата много си подхождат/, дървени фигурки, рафия, естествени червени плодове и  зелени клончета  от смърч, кедър, туя, ела,  сухи плодовете - орехи, лешници. Като допълнения се използват и метални телове, топчета, панделки, въженца или вълнени конци. Канелата чудесно се съчетава с  различни видове шишарки  и други дървени декоративни фигури, красива  е в снопчета. 

   

С канелените пръчици се работи лесно.  Като слепващ материал се използва най-често топъл силикон, но  може да използвате и бързо съхнещо лепило. В декорирането може да се привличат и децата. 


Лесно достъпен, екологичен  и с  топъл цвят, канелените пръчици и кори са  прекрасен елемент от коледната декорация. Ако ви  е нужно малко подтик, за да направите нещо с канела, дано го  получите  с тук  поместените няколко много лесни за изпълнение идеи:

                                         
Ароматна  и красива  Коледа !




Няма коментари:

Публикуване на коментар