понеделник, 13 ноември 2017 г.

Карамфилите-старомодни и модерни

Винаги ме е учудвало  пренебрежението, с което понякога се говори за карамфилите. Намирали ги за  скучни, еднообразни, дори безлични. Подобни твърдения  ме изненадват, защото има над 280 разновидности. Различни по цвят, по големина на цвета, по височина, в повечето случаи с прекрасен аромат, тези цветя  са наистина толкова разнообразни, че биха могли да присъстват навсякъде - в градината, на терасата, във вазата. 


Наслоеното пренебрежително отношение към това цвете е напълно неоснователно, защото  освен голямото си разнообразие, то се отглежда достатъчно лесно. Едногодишни или многогодишни, всички те се нуждаят  от много слънце, но и бедната и по-суха почва ги задоволява. Дребните, почвопокривни сортове са много подходящи  за скалната градина и на някои каменен зид. Такива са dianthus daltoides, които се  намират на много места у нас и в див вид, както и   diantus amurensis, идващ от долината на р. Амур с малко по-високо стебло са много от сортовете, които засаждаме в скалните градини в пукнатините на зидове и каменни стени. Те не са от ароматните, но гъстият килим от цветове, който правят е доста ефектен.




По-високите до 25-30 см. са подходящи  за предната част на бордюра, голяма част от тях са от така наречените старомодни розови с прекрасен аромат и назъбени венчелистчета. През юни те завладяват градината с упоителния си аромат. Както повечето останали  видове, извън  периода на цъфтеж, те запазват декоративните си качества благодарение на синьо-зелените тънки листенца и фини стебла, които образуват  пухкави куполи, акцентиращи и завършващи прекрасно лехите и очертаващи пътеката.





В по-задната част на лехата прекрасни цветни петна правят  брадатите карамфили / Dianthus barbatus/, които най-често се продават микс семена или разсади и засадени в големи групи изглеждат доста ефектно.


Много от сортовете и то предимно едногодишните, но и многогодишни са подходящи за  всякакъв вид съдове /контейнери в съчетание с други подходящи растения, сандъчета и  саксии. 



Създадени са много хибридни сортове. Някои, които се отглеждат  заради целогодишния им цъфтеж в оранжерии, други са подходящи за градината. Цветовете стават все по-разнообразни. 

 

 







Зелената багра на цвета на карамфилите  "Green trick", ги прави  много подходящи за  аранжиране на букети. Наситено зеления цвят и пухкавия му цвят е незаменим в сватбените букети. Може да бъде отглеждан и в градината като двугодишен /засяване през лятото и цъфтеж на следващата година в късната пролет/. Като стана въпрос за букети, не само зеления сорт изглежда прекрасно и е много траен като отрязан цвят. Всички останали карамфили, отглеждани за отрязан цвят са  трайни и изглеждат прекрасно в смесени букети или  самостоятелно. Извън червените и белите, които асоциираме с отминали  не особено приятни времена, вече има сортове които  ни впечатляват с прекрасните си багри.



   

 


В букетите стоят добре не само едроцветните карамфили, но и дребноцветните.




В сватбената флористика, карамфилите имат своя непревзимаема позиция:





Не бива да се оставаме на предразсъдъците и да  пренебрегваме представителите на това толкова  разнообразно и благодатно за отглеждане растение. Чрез семена, разсад можем да  го засадим в градината или на балкона и  през пролетта или през цялото лято / в зависимост от сорта/ да да се радваме на обилния  цъфтеж и прекрасен аромат.


Няма коментари:

Публикуване на коментар