четвъртък, 21 юни 2018 г.

С аромат на лавандула

Вече сме в астрономическото лято, макар че вече повече от месец времето си е типично за ранното лято. Жарко слънце  през деня и проливен дъжд в следобедните часове. Гърми, трещи, залива ни, а после изгрява яркото топло слънце и от земята се издига  бяла пара. Въздухът е  тежък, влажен, но изпълнен с аромата на влажната земя и упоителен микс от всичко що е нацъфтяло в градината. Над всички тези аромати се откроява един прекрасен силен  и може би най-юнския от всички - този на лавандулата. Сините и лилавите  ѝ цветове са  завладели градината.




  
Lavandula Аngustifolia Hidcote
Какъвто и вид  да отглеждаме в градината и гледката и аромата в края на пролетта и началото на лятото е възхитителен. За входната алея, на отделни петна в цветната леха от многогодишни, покрай оградата и местата за почивка - лавандулата ще изглежда достатъчно добре стига да има слънце и добре дренирана почва. 

https://i.pinimg.com/564x/61/bf/40/61bf40f9d0321b8c9002379d2529fc0a.jpg

https://i.pinimg.com/564x/ee/d0/d6/eed0d60fcb0eb17cb04ae6d1fb3ed0d4.jpg

https://i.pinimg.com/564x/06/5f/83/065f83ce54d2d06e09a01e24a4ff914a.jpg
https://i.pinimg.com/564x/66/bc/94/66bc94143c3fc514409336a248a629bf.jpg
В края на май и през почти целия юни, полетата засадени с лавандула са вълнуваща гледка. Наистина вида на дългите редове в синьо-виолетово спират дъха, но не по-малко и разнасящия се наоколо упоителен аромат. 



Lavandula angustifolia Vera
Какъвто и вид  да е засаден в градината или на терасата, удоволствието от прекрасния аромат и  насладата от  вида по време на цъфтежа е несравним. Има обаче някои предпочитани  от нас видове лавандула заради  известен нюанс в аромата и наситеността на цвета, както и  особености на  растежа. За градината особено предпочитани са  няколко сорта от  английската лавандула / Lavandula Аngustifolia / : 
Vera -  богата на етерично масло с красив наситен лилав цвят, силен аромат, влага се в храни - сладолед, кремове, като подправка
Hidcote - средно дълга дръжка с прекрасни наситено синьо-лилави цветове, богата на етерично масло и с прекрасен сладък и силен аромат. При сушене се запазват красивия ѝ наситени цветове.
Ellagance Sky - цветовете и леко розовеят, аромата е сладък и силен. Привлича много  пчелите и пеперудите. След прецъфтяването на първия цъфтеж се изрязва и продължава  да цъфти през лятото и  есента, макар и не така обилно.
Rosea - впечатлява с цвета си и сладкия аромат. Розовите цветове са привлекателни, както и цялото растение. 

 Lavandula Аngustifolia  Ellagance Sky

Lavandula Аngustifolia  Rosea
Много да причините да отглеждаме това ароматно растение в градината или на терасата. Прекрасен вид, още по-прекрасен аромат, лесно за отглеждане. Какви по-силни аргументи от това.  Да не споменаваме за удоволствието да откъснеш в ранната сутрин още росни ароматни цветове, с които да украсим  букета за масата.



Ако по някаква причина сте пропуснали да засадите това прекрасно  растение в градината, то непременно поправете този пропуск. Подберете някои от най-ароматните и красиви сортове, грижете се и се наслаждавайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар