неделя, 15 юли 2018 г.

Как да се отървем от досадните оси на масата

Очарователни  вечери и  обеди в прохладата на  градината или  под тентата на терасата, но често приятното чувство от  храненето на открито, особено през втората половина на лятото и през есента, е нарушено от агресивните оси, които не ни дават мира обикаляйки трапезата.


Има ли начин да избегнем тази досада? Има няколко трика, с които ще държим  осите по-далече от масата и ще направим така, че да  не нарушават спокойствието, а и безопасността ни.
Макар че сме далече от зимните празници, когато палим тамян, за да прогоним зли сили от домовете си, и през лятото запаления тамян ще ни свърши много полезна работа да прогони осите далече от нас. Може  към него да се добавят стръкчета лавандула, розмарин, листенца рози.

 
На масата или в близост до нея запалваме тамян и сме сигурни, че нито една оса няма да наближи десерта ни. 


 Няколко букета  от босилек биха свършили  работата по същия добър начин / за тези, които считат, че аромата на тамяна е доста силен/.


Като репелент  действа още и  половинки лимони, лайм или грейфрут, набодени с карамфил. Освен че прогонват  осите, тези  цитруси в комбинация с карамфила са  красива декорация / както всъщност и букетите босилек/ за  лятната маса.


Още аромати прогонват осите  смяното кафе и счукания чесън. Ако е уместно в съчетание с храните, могат да бъдат разположени на  трапезата в подходящи купички и макар да не изглеждат кой знае как  декоративно, вършат работа.


Освен да отблъскваме  осите с различни аромати и  така да ги държим далече от  храните на трапезата, можем да използваме и тактиката на привличане, но на друго място, по-далече от нас. Купа с узряло грозде, парче сладка диня или узрели сливи, разположени на относително отдалечено място от масата за хранене /4-5м./ ще бъдат притегателен център за осите и те  ще насочат интереса си натам, вместо към масата ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар