понеделник, 16 юли 2018 г.

Ахилеята - очарователна в поляните и в градината

Срещаме я навсякъде по поляните, в градината и винаги ни  очарова с непретенциозността си  и привлекателния си вид. Съвсем условно в дивата природа я наричаме равнец, а в декоративната градина  Ахилея, като Achillea millefolium е най-разпространения  вид. Към него принадлежи белия равнец, който срещаме честопо поляните, както и много от подобрените сортове в  градините. Ендемичен за Балканите е Achillea clypeolata - жълтия равнец. Много по-рядко срещан, предимно в България и Румъния, на  места с надморска височина до 1300 м. Това растение е привлекателно не само за нас, но  прекрасното и чадърче  привлича неустоимо пеперуди пчели и други насекоми. Освен сладкия мирис и прашец привличащ опрашители, това растение е  широко използвана билка. Сведенията за лечебните му свойства са  много, но най-популярните - кръвоспиращо, действа на  кръвообразуващата функция на  гръбначния мозък,  някои индиански племена за дъвкали цветовете при зъбобол, подобрява  апетита и функцията на стомашно-чревния тракт. Използват се цветове и стръкове. Дори името идва от собственото на героя от Троянската война, Ахил. Твърди се, че той носел равнец, за да лекува раните на войниците си. 



Много разпространено растение и това съвсем не е случайно. Неизброими са предимствата му. Растението е доста  непретенциозно, а същевременно устойчиво и жизнеспособно. Да се развива добре, са му необходими  слънце и добре дренирана почва. Спокойно понася засушаване. Подходящо е за тревни смеси за ливада с периодично косене, за цветни  лехи в комбинация с други многогодишни, за пеперудени градини. Подобрените  градински сортове са с очарователни цветове - жълто, оранжево, червено, розово, цикламено и карминено. Цвета се променя  по  време на цъфтежа и често в една туфа може да има няколко нюанса на основния цвят.



Размножава се от семена. Покълват за десетина-петнадесет  дни  при температура около 20º-22º С и повече светлина, но не слънце / не покривайте семената с  почва/.  Семената се засяват  февруари, март и готовия разсад се изнася навън да се климатизира през април. Цъфти още през първата година, макар и малко по-късно. От равнеца имате  цветове през цялото лято/ юни-септември/. След всеки период на цъфтеж трябва да се изрязват до основа, за да се стимулира следващия цъфтеж.  Кореновата система на  равнеца, както и поносимостта му към засушаване, правят растението подходящо за засаждане на места застрашени от ерозия. Особеността на кореновата система дава възможност за много лесно вегетативно размножаване на тези растения. Цветовете му са  красиви както свеж отрязан цвят, така и за сухи букети. През цялото лято е подходящ както в градинските букети и аранжировки, така и в букетите от полски цветя. 

 



Може да бъде прекрасен фон, както и акцент в букета.





Ахилеята  изглежда прекрасно в лехата с многогодишни цветя. Комбинира се добре с лавандула, клематис, декоративни треви, различни видове ехинацея, делфиниум, перовския, салвия.

 

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар