сряда, 17 май 2017 г.

Ядливи бурени

Навън всичко е зелено и расте със страхотна сила. Растат  със страхотна сила и растенията, които отглеждаме и с още по-страхотна сила растат и тези, с  които воюваме - плевелите. Изваждаме глухарчета от моравата, а те се появяват нови и нови. Покрай водния кът все се налага да се махне наскоро поникнал живовляк. Изобщо борбата с плевелите в градината не си е лесна работа. Те се появяват бързо, там където не ги искаме и растат по-бързо отколкото питомните ни растения. Трябва ли винаги да  ги изкореняваме и изхвърляме на купчината с компост /а някои дори не са достойни и за това място/. Много от нахалните  бурени в градината  са доста полезни растения и бихме могли да се възползваме от  тяхното присъствие в нея. Кои са най-често срещаните:

Глухарче - често пречи на моравата да изглежда като игрище за голф, но какво от това. Жълтите му цветове  са  жизнерадостни, листата му са чудесна добавка към всякакви   зелени салати, корените  му  могат да се използват за отвара, на която се предписват чудодейни качества 



 

Чеснов синап  -  още когато го изскубвате усещате,  че  има  нещо общо с  чесъна - само аромата, макар че цвета му е  типичен за кръстоцветни. Всяка част на растението излъчва тази чеснова миризма. Листенцата, особено по-горните  придават на  салатите пикантен вкус. Бере се само по времена цъфтежа.  Това растение с латинско наименование Alliaria petiolata, често се нарича  лъжичина или крехмуш. За полезните му качества може да се информирате тук



Къдрав лапад - Много често  бързаме да го отстраним,  за да не загрозява някоя леха или брега на декоративната водна площ. Той си расте на воля, бързо и  образува красиви  гроздове от семена, а и безспорно  е полезен като храна и като билка.


Див амарант - познат още като щир, израства винаги там където изобщо не сме  го садили /естествено/, нахално избуява и загрозява  културните ни  цветни растения. Той  обаче е  много ценна храна. Едно от  растенията с най-високо съдържание на протеин. Използват се листата и семената, които по съдържание не са много по-различни от продавания по магазините за органична храна, амарант.


Коприва - може би е най-позната като храна и много нежелана в лехата с цветята. Рано на пролет от листенцата и се приготвят вкусни супи и яхнии. В лехата не, но защо да не я оставим да расте на воля в някой по-затънтен край на двора, който наричаме натурална градина. Още повече, че отварата от коприва е незаменим съюзник в борбата с вредителите по растенията, това е един естествен инсектицид, а и укрепва имунитета на растенията. Отвара от стеблата и листата на копривата се прави в пропорция 1:5 коприва/вода и ври 5-10 минути. Остава да изстине, след което се отстранява копривата, а отварата се разрежда 1:10 с вода. Пръска се когато няма слънце.


Живовляк - често се появява, където е по-влажно, в края на лехи или покрай водната площ. Освен че листата му стават за хапване,  те са полезни за налагане при изгаряния и рани. Още за безценните му качества 


Тученица - невзрачна, бързо и лесно се разпространява, сред лехите от  летни цветя, а понякога израства и в сандъчета и контейнери. Идентифицирате ли я не я изкоренявайте, макар и появата и да е непредвидена. Това е супер храна и супер билка. Пикантният и вкус е доста приятен за мнозина, за разлика от вкуса на много други полезни храни. За необикновените качества на това непретенциозно на вид растение може да се информирате тук


Ако решите да се възползвате от полезните качества на свободно растящите  в градината бурени, трябва добре  да ги разпознавате. Повечето са  банални  и добре познати, но когато използваме нещо за храна, трябва да бъдем наистина абсолютно уверени. Приблизителното оприличаване не върши работа.  При дори малки съмнения, че растението не е точното, е по-добре да се въздържим от употребата му. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар