четвъртък, 18 май 2017 г.

Засадете мащерка !


Едно прекрасно  ароматно растение - мащерката. Полезно, красиво, лесно за отглеждане. Дори и тези  аргументи са достатъчни,  за да се  убеди човек, че  дали разполага с обширна градина или само балкон,   може  да  отгледа   това  растение. През пролетта и лятото  то ще украсява с обилно нацъфтелите нежни цветове, целогодишно ще  ароматизира наоколо  и  във всеки един момент, когато ни се допие ароматен, целебен чай  ще можем да си направим от пресните му ароматни клончета. На всичко отгоре се  развива добре, без да изисква особени грижи. Необходимо е слънчево място, което може да е в скалната градина, в цветния бордюр,  в зеленчуковата градина,  в саксия или сандъче на перваза на  прозорец или балкон. Мащерката /Thymus vulgaris/ е тревисто многогодишно растение,  като някои от видовете са многогодишни храстчета  - лимонова  мащерка  /Thymus citriodus/, която е  и отличен репелент, а пълзящата  и почвопокривна с леко мъхести листенца  /Thymus  praecox/  успешно се ползва в каменни градини, в каменните пътеки да запълва разстоянието между плочите, дори  в малки зелени площи. Както и дивата /Thymus serpyllum/,  устойчиви на утъпкване, бързо разрастваща се почвопокривна  и при ходене се разнася приятния аромат на растението. Особено ефектно изглежда по време на цъфтежа, които е  в началото на  лятото.  Добре дренирана почва, в никакъв случай преполиване, много слънце  и  растението може да се развива прекрасно на склон,  като заместител на  морава на определени места, разстлана над бордюри и преградни стени, това е растение мечта.

Thymus vulgaris

Thymus citriodus
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/
564x/64/13/da/6413da998d034c99f50ac1186ea7ff69.jpg

Thymus  praecox 

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/236x/ac/8b/eb/ac8beb1fd2b3a6fc950a0cb86e3d1ef8.jpg


Thymus serpyllum
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/ff/ed/b7/ffedb7ef1e3f97557177818e844f7dfa.jpg
Изискванията на мащерката към почвата са минимални. Повечето видове  са толерантни към бедните почви. След прихващането  на растението и изискванията към подаване на вода  стават минимални. Размножаването на мащерката става чрез  семена / най-трудния и бавен начин/, чрез разделяне на коренището, отводи / вкореняване на стебла/, резници. 





Периода  на  цъфтеж за различните видове  варира от май  до  края на юли. Това е времето, в което мащерката става особено привлекателна за пчелите, а казват, че  медът от мащерка съперничи  на този от лавандула по качества и аромат. Цветовете  на различните сортове са бели, розови до светло пурпурни, бледо  лилави.  




Брането на мащерката с цел сушене и съхраняване на билката  е най-добре да става по времена цъфтежа, като най-богата на етерично  масло  е в пиковия момент на цъфтежа.  Измиване, подсушаване, изсушаване  на билката  и правилното и съхранение на тъмно и прохладно място, позволява да я използваме освен в свежо и в сухо състояние с перфектни качества. За поддържане на добрия външен вид на растението е добре да бъде подрязвано: след цъфтежа подрязването не е много драстично, отнема се едва една трета от дължината на стеблата и се прави всяка година, но за по-старите растения / по-възрастни от 3 години/ в късната  есен се прави  една по-драстична подмладяваща резитба с цел да не се получи остаряване / вдървесинване/ на растението. 

 


На мащерката  се приписват изключителни свойства. Съдържа тимол, на който се дължат нейните  антибактериални свойства. Редовно се добавя екстракт от мащерка в различни води за уста, сиропи за кашлица, препарати  за лечение на горните дихателни пътища. Използва се и в препаратите за  подтискане  и облекчаване на симптомите на  стомашни  и жлъчни неразположения. Това е перфектната подправка, наред с ригана в средиземноморската кухня. За разлика от другите подправки като копър, магданоз,  които се поставят в самия край на кулинарната обработка на ястието, мащерката   трябва да бъде добавена  по-рано в процеса на готвене, защото и е нужно време да освободи своя аромат. 

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/
564x/50/1c/52/501c529d5c59f95376edaec6e8191a47.jpg
Мащерката, засадена  в зеленчуковата градина  има благотворно действие върху развитието на доматите и  зелето. За лекотата, с която се отглежда растението, заради  естетическите му достойнства, заради безспорните му качества на лечебно растение  и  вълшебен аромат, мащерката  може и трябва да намери  място във всяка градина  и тераса.



1 коментар:

  1. Прекрасен блог. Живея в къща с двор и прочетох много интересни статии. Ще ви следя с интерес. Цвета

    ОтговорИзтриване