четвъртък, 16 август 2018 г.

Елементи на винтидж стила в градината

Винтиджът е модерен, а и на много от любителите градинари  харесват тези романтични препратки към по-стари времена.  В малката  градска градина или в пъстрия обширен селски двор, в градината на крайградската къща, на верандата или миниатюрния апартаментен балкон, необичаен  старинен  съд, използван за  саксия на някое цвете,  изваден  от таванските вехтории  старинен часовник, стар фотьойл или свещник, покривка от чеиза на бабите ни, възглавничка в ретро стил,  създават неповторима атмосфера на уют, спокойствие, романтика.  Предмети със старинно излъчване или автентични стари  вещи, без излишно освежаване или осъвременяване  могат да направят  някой кът в градината  неповторим, любим за всички  от семейството и за приятелите.


Можем да  придадем на градината си различен стил, чрез  засаждане на определени видове, изграждане на  даден вид настилка, използване на харастерни елементи за съответния стил, но за да създадем романтично настроение и без особено  финансово разточителство можем да направим една наистина уютна градина,  в която цари спокойствието и хармонията на човека с природата и околния свят, което ще ни избави, поне  в рамките на собствения ни дом от  излишната рационалност и забързаност на съвремието ни. Много от потребните  ни неща можем да открием на собствения си  таван или забутани  като излишни вещи в килера.  Стар шкаф,  фотьойл с прогнила  тапицерия, старинен  съд или предмет, това са неща, които биха били идеални за нашия  старинно-романтичен кът, който да разположим до мястото за хранене или за  почивка и релакс. Не са необходими някакви особени дейности по възстановяване на старите вещи. Добро почистване, полагане на защитен слой лак  са напълно достатъчни. Те трябва да носят патината на времето, така че  прекомерното им докарване ще бъде напълно излишно. Можем да използваме  и съвременни вещи в старинен стил - поцинковани  съдове,  къщички за птици,  клетки за птици, фенери, текстил в ретро стил и други дребни джунджурии. 


 


 

В интернет пространството има много и забавни примери за използването на стари вещи и връщането им   към нов живот  в градината с нови функции в по-забавен и любопитен вид. Някои примери дори  са на границата на добрия вкус, но дори такива картинки могат да ни наведат на някои полезни идеи. Няколко примера  от www.2tout2rien.fr:




По-малкогабаритните проекти определено  са по-романтични и кокетни.





Старовремските  предмети като  ръчна машина за пране, градинска помпа, пишеща машина са страхотни  попадения, не традиционни и забавни решения. Да  създадем  кът във винтидж стил съвсем не  е толкова трудно, но създава  отпускащата атмосфера на отминали времена, помагат ни да влезем по-нормален ритъм на живот. 


Отдавна продънен люлеещ  стол  приютява цветна градина от лантана и приказна къщичка за птици, а старият дървен куфар, с който прадядовците ни са ходили  войници,  е  събрал малкия свят на  весело духче.


Възхитително, умилително и забавно. Направата на една малка ретро сцена не коства кой знае какво, а ефекта е  подобаващ. Много от използваните стари вещи ни свързват по някакъв невидим начин с предците ни, вдъхват ни мъдрост, увереност, спокойствие.  Не  настройва ли това сетивата ни на други, по-човешки вълни?




Няма коментари:

Публикуване на коментар