Ефектните цветни листа на коледната звезда съвсем не са нейните цветове. Цветовете са онези, почти незабележими дребни пъпчици в средата на ефектните цветни листа. Те говорят много за състоянието на растението, за степента на развитие, а от там и времето през което ще се радваме на красиво растение. Тези цветове трябва да са в степен на започващо разцъфване. Не трябва да са нито изцяло цъфнали, нито опадали след цъфтежа.
Освен степента на разцъфване, трябва да се обръща внимание на тургора на листата и цялостната визия на растението. Отпуснатите листа са признак на ниски температури и течение, при които е преживявало растението в магазина, а това от своя страна е повод да смятаме, че растението трайно е загубило добрата си форма. Според сорта на растението листата са различни на дебелина, твърдост и наситеност на цвета, но независимо от това листата трябва да са свежи, нито отпуснати, нито навити или със засъхнали краища. Като знаем произхода на растението е ясно, че ако се налага да го пренасяме / при покупката от магазина/ в студен ден, растението трябва да е опаковано много добре и по възможност да остане най-малко време навън. Има реална опасност, впоследствие пренесено в топлата стая /най-благоприятната температура за отглеждане на растението 18°-22°С /листата му да започнат да падат. Този ефект може да се получи и при засушаване на растението. Преполиването също е нежелателно. Ако растението се преполива листата му пожълтяват и падат. Разваля се цялостния му вид и голяма е вероятността да загине. Най-добрия начин за поливане е саксията да се потопи /до нивото на почвата в саксията/ в по-голям съд с леко хладка вода и да бъде държано до спиране на излизане на мехурчета във водата. У дома поансетията се чувства най-добре на светло, но не слънчево място, далече от отоплителни уреди. Приближават прекрасни дни на очакване и радост. За създаването на празничното настроение определено голяма роля има коледната звезда. Да я изберем с разбиране и да и осигурим предпочитаните от нея условия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар