вторник, 20 ноември 2018 г.

Как да избираме коледна звезда



Настъпват дните, в които  коледните звезди запълват пространствата в магазините. Когато ги гледаме  в такова голямо количество те ни харесват всичките. Когато трябва да купим за  дома си  или за подарък една, две   или дори малко повече,  то  вече ги разглеждаме  по-внимателно, оценяваме ги индивидуално. Когато са много, то са перфектни, но когато трябва да изберем определена от това много, какво да изберем?  Какво трябва да ни води при избора на растение?
Ефектните цветни листа на коледната звезда съвсем не са  нейните  цветове. Цветовете са онези, почти незабележими дребни пъпчици в средата  на ефектните  цветни  листа. Те говорят много  за състоянието на растението, за степента на развитие, а от там и  времето през което ще се радваме на  красиво растение. Тези цветове трябва да  са в степен на започващо разцъфване. Не трябва да са нито  изцяло цъфнали, нито опадали след цъфтежа.



Освен степента на разцъфване, трябва да се обръща внимание на  тургора на листата и цялостната визия на растението. Отпуснатите листа са признак на  ниски температури и течение, при които е преживявало растението  в магазина, а това от своя страна е повод да смятаме, че растението  трайно е загубило добрата си форма. Според сорта на растението листата са различни на дебелина, твърдост и наситеност на цвета, но  независимо от това листата трябва да са  свежи, нито отпуснати, нито навити или със засъхнали краища. Като знаем произхода на растението е ясно, че ако се налага да го пренасяме / при покупката от магазина/ в студен ден, растението трябва да е опаковано много добре и по възможност да остане най-малко време навън. Има реална опасност, впоследствие пренесено в топлата стая  /най-благоприятната температура за отглеждане на растението 18°-22°С /листата му да започнат да падат. Този ефект може да се получи и при засушаване  на растението. Преполиването също е нежелателно. Ако растението се преполива  листата му пожълтяват  и падат. Разваля се цялостния му вид и голяма е вероятността  да загине. Най-добрия начин за поливане е саксията да се потопи /до нивото на почвата в саксията/ в по-голям съд с леко хладка вода и да бъде държано до спиране на излизане на мехурчета във водата.  У дома  поансетията се чувства най-добре  на светло, но не  слънчево място, далече от отоплителни уреди. Приближават прекрасни дни на очакване и  радост. За създаването на празничното настроение определено голяма роля има коледната звезда. Да я изберем с разбиране и да и осигурим предпочитаните от нея условия.

  



Няма коментари:

Публикуване на коментар