четвъртък, 1 ноември 2018 г.

Есенни празници на плодородието

Месец октомври, а и началото на ноември е време, в което  приключват определени   стопански дейности, а за други е точно сезона. Това е повод  за равносметка и празненства, които ознаменуват успешния край на  труда, както и радостта от постигнатите  резултати.  В Москва, в края на септември и началото на октомври 10.09-07.10 2018г. е празникът Золотая  осень. На Манежния площад сред богата есенна украса се разполагат щандове за различни плодове и зеленчуци както и разнообразни други храни. Както на всеки фестивал има много кулинарни изненади както и забавления за цялото семейство.




Едно необичайно лозе в сърцето на Париж  е място за празнуване на гроздобера. За днешни дни  мястото на лозето може да е необичайно, но хълмът Монмартър  още от 12в. е бил отлично място за отглеждане на грозде. Лозята на хълма обаче във времето  са били изяждани за сметка на урбанизирането на тази част на града,  за да се дойде до 1928г. когато  е останало само това лозе на ъгъла на улиците St.Vinsent  и Des Saules, за да  напомня  за старата слава на  този винарски район. Затова точно тук още от 1934 г.  всеки втори уикенд на месец октомври се празнува празник на гроздобера. Със своите само 1600 кв. метра  площ, лозето дава годишно около 1500 бутилки вино. На  фестивал като на фестивал с много музика и фолклор, различни храни и много вино. С всяка измината година този  хем градски, хем посветен на една чисто аграрна дейност фестивал набира все повече почитатели и е притегателно място  през тези три дни не само за живущите от 18 район на  Париж, но от целия град и много туристи от цял свят. 




Едно макар и красиво,  но  доскоро съвсем неизвестно село - Ливаде, сред Мотовунската  гора, в сърцето на полуостров Истрия /Хърватия/, от средата на октомври до средата на ноември, всеки уикенд става страхотна гурме дестинация. Причината е,  че в горите наоколо и по поречието на река Мирна  се намират тези така ценени от всички грудки на  белия и черния трюфел. Благоприятните условия - алкална почва, достатъчно влага и наличието на върба, топола, дъб в широколистните гори на полуострова го прави  известен с  трюфелите  и  всяка есен,  та чак до  януари / берат се само когато са узрели/ горите се огласят от специално обучени кучета, които търсят и за щастие намират в корените на дърветата тези така ценени от гурманите  гъби.  Тези гори са били ценни и под  покровителство още когато полуостровът е владян от венецианците, както и по-късно от Австро-Унгария. Ценните дървесни видове са били причина тази гора да е  била специално опазвана и обявена за резерват за горска  растителност.



Десет уикенда  от 15 септември до 19 ноември  селцето става  притегателен център на много хора от цяла Европа, а и от света, дошли да опитат  гурме кухня,  сезонни местни продукти , младо вино от настоящата година, продуктите  на фабрика Zigante / Plovanija/. 


През есента  в Италия при  завършване  беритбата  на маслини в средата  на ноември в много  области се провеждат  празници на зехтина,  съпроводени  с големи  трапези с месни  деликатеси. По време на тези празници може да се участва  в ръчното бране на маслините, да се посети мястото, където се пресоват маслините и се получава зехтина и всеки може да отнесе у дома  бутилка пресен зехтин. Особено интересно е участието в дегустацията на  зехтин, за да разберем колко може да се различава вкуса на зехтина, купен от супермаркета и този представен на дегустациите. Е тази година времето се оказа  не само неблагоприятно, а направо бедствено   на много места,  особено в средна и северна Италия. Това не може да не окаже  своето изключително неблагоприятно въздействие.


Приключването на активния селскостопански  сезон и празнуването на реколтата и резултатите на  човешкия  труд са прекрасен празник и повод да се замислим за това колко е съществено да пазим природата  и да получаваме качествени  селскостопански продукти. Качествените продукти са гаранция за добра храна и за добро здраве, а какво по-важно от това. Богатата и качествена  реколта,  увенчания с успех труд са винаги повод за радост и тържество.

Снимките са от официалните сайтове на събитията





Няма коментари:

Публикуване на коментар