неделя, 22 януари 2017 г.

Икономично градинарство

Когато  навън фучи снежна виелица, растенията  са притихнали под дебелия  сняг, а  ние стоим на топло и  през прозореца  съзерцаваме зимната градина с мечти  за  времето когато всичко ще е зелено  и разцъфнало. Много   подобрения бихме  могли да направим   в градината, за да бъде тя по-красива, но  не по-малко  има какво да се прави  и за това да бъде  градинарството ни по-икономично от към финанси и  физически ресурс. За  направата на една градина  по-природосъобразна,  по-икономична  за поддръжка, а същевременно  достатъчно  цъфтяща, подредена,  със  здрави  и благоденстващи  растения  са необходими  няколко  не особено трудни стъпки.
Избор  на растенията за  градината
  • За да бъдат  с добро  развитие, лесни за  поддръжка, растенията трябва да се подбират така, че да са  най-подходящите за  климатичните  условията, за региона, за конкретните условия  в градината / изложение, ветрове, течения, почва/.
  • Да се подбират приоритетно многогодишни растения, които  бихме могли да размножаваме от резници или  с делене  на коренищата. Много лесни в  това отношение са  ириси,  флокс субулата, флокс паникулата,  хамерокалис,  аквилегия,  ахилея, астер,  както и различните храсти  спирея, люляк,  будлея, хидрангея, вейгела. Лесни за отглеждане и  и  с добър декоративен вид са също  непета, перовския,  хойхера,  хоста.








  • Засаждане на  едногодишни, които образуват семена, които събираме на есен или  се самозасяват / презимувайки  в почвата/. Такива  са ипомея, невен, латинка, алхемила, тагетис, 





  • Събирането  и съхраняването на семена както от  растенията в собствената  градина, така и от други узрели цветове, които да засеем през късната зима и ранната пролет  на закрито и да направим разсад или да засадим направо  в градината   когато отминат студовете.

  • Когато купуваме разсади, по-икономически изгодно е да купим малки растения, които да доотгледаме  у дома. В повечето случаи, когато не ни е необходим незабавен ефект, този вариант е по-целесъобразен. При пресаждането, по-малките разсади  по-бързо се възстановяват от стреса, развиват  се  добре и са по-устойчиви. 
  • Залагане на  голям брой   зимуващи луковични  като лалета, нарциси, мускари, кокичета, минзухари, фритилария, лилиуми, лиатрис, алиум. Освен че са лесни за отглеждане дори и за съвсем начинаещи градинари, с годините луковиците дават детки, които ще увеличат  насажденията в градината, а могат да бъдат разменени за други видове, които имат ваши съседи или приятели градинари.



Рационално използване  на водата 
  • Подбирането  на  растения, нуждаещи се от по-малки количества вода, както и прецизното преценяване на  потребността на растенията, храстите, дърветата, както и моравата. Прекомерното поливане,  макар и с добри  намерения е изключително погрешно, предизвиква много гъбични  заболявания   на  растенията, а  е излишно  пилеене на вода, което ощетява природата, а и бюджета ни.
  • Изграждането на система за капково напояване, особено за по-малките  по размер градини. Предимствата му са,  че може да се контролира подаването на вода, нейното количество, възможността за автоматична настройка, която отчита наличието на влага от дъждовете и времето  за подаване на вода.  Водата се подава направо   в корените, с което се избягват  мокренето на листа и цветове, а от там и разпространението на гъбични болести.

  • Събирането и използването на дъждовната вода, както и водата  от миене на кола, пране на килими 

  • Използване на собствени  водоизточници  - кладенци
  • Намаляване на изпаряването  на водата и с тази цел правилно време за поливане  в по-хладните  часове на деня / рано сутрин и по-късно вечер/   и  използването на  мулч
  • При използване  на   маркуч и разпръсквачки  за моравата да се  подбират  такива, които  са с  водно-ефективни  дюзи, под налягане фино разпръскват водата като водна мъгла  
 Използването на биологични подобрители  на почвата  вместо  изкуствени торове
Купуването и  използването  на  изкуствени торове  в градината би  могло  категорично да отсъства от дейността ни, ако  впрегнем малко усилия да оползотворяваме  отпадъците от градината  и домакинството и превръщането им  в компост.  Дейността  по компостирането   не изисква  особена ангажираност, но е добре да се подготвим малко теоретично и да  отделим място  за компостер / дали готов или собственоръчно направен/. За готов за употребакомпост се изчаква от 4 до 9  месеца,  след което  може да  се използва  навсякъде  в градината  за дървета и храсти, за луковичните насаждения,  за едногодишните  и многогодишните растения, за контейнерните, за   зеленчуковите лехи.  Компоста е добре да се  добавя  още преди засаждането на нови растения,  за да  може предварително да работи  в почвата.  На вече засадените растения се добавя компост както се мулчира. Добър ефект има и използването на други  подръчни средства, които имаме в домакинството    за подобряване плодородието на почвата.

Използване  за растителна  защита   само  на природосъобразни продукти
Цял арсенал от  домакински продукти, които използваме в ежедневието  могат да се включат  в борбата с  болести и вредители  по растенията в градината  и то с доста   висока ефективност. Важно е тези   домашно направени препарати да се прилагат  навреме, още при първите симпто,често  и превантивно и във всички случаи  систематично и последователно.

Нов живот на стари вещи  в декорацията на градината
Във  всеки дом, особено с по-големи  възможности за съхранение, има стари, "непотребни " вещи, които изчакват да бъдат изхвърлени или рециклирани. Те биха могли да имат и по-радостна  съдба, да бъдат върнати към живот с нова по-различна функция. Стари гуми, продънена градинска количка, стар стол,  стари кофи съдове, варели, бурета  и какво ли не още може да бъде използвано с много малка намеса и доразкрасяване  като  декорация на градината.






Поддържане  на биологичното разнообразие 
Природата около  нас е  хармонична система  на взаимодействие между  растения и естествените им обитатели. Не бива ние с нашата  дейност  да ставаме причина  за нарушаването на тази хармония, още повече  ние  можем  да съдействаме  и насърчаваме  тази хармония.  Къпалня  за птиците,  хранилки и къщички за птици, това са елементи, които освен че помагат на нашите помощник-градинари  и  са допълнително  декоративен елемент в градината. Благоприятно е наличието на  растения, които  предоставят храна на птиците, любими са на пеперудите и  дават възможност на пчели и други насекоми  да  оживяват градината.







Не многото средства, скъпите  и екзотични растения, а  разбирането към околния свят и обичта  към  природата  правят градината красива. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар