неделя, 8 януари 2017 г.

Phalaenopsis - орхидеята фаворит, грижи и препоръки



Фаленопсисът – това е орхидеята, която  отглеждаме най-често у  дома, която се предлага  най-много и в  голямо разнообразие в   цветарски магазини  и градински  центрове. Това съвсем не  е случайно.   Тази орхидея е най-адаптивна, непретенциозна, лесна за отглеждане с  отлични качества.  Тя се чувства и развива  чудесно  в условията, в които живеем, без да е необходимо да и създаваме някакви допълнителни,  затрудняващи ни условия.  Удовлетворяват   я  осветеността, температурата,  не изисква  от нас  особено внимание и честота на поливане. Какво повече може да се иска, а  на всичко отгоре, всичките видове  и дребни и едроцветни, независимо от габаритите са прекрасни  за  декорация на жилищни и обществени  интериори. Дали, очаровани от вида  ù  си купувате  една /или  поредната / саксия или   я получавате като знак на  внимание, това прекрасно  растение влиза  в дома ви.  С голяма  лекота,   без особени грижи,   вие  ще се радвате   на прекрасни и почти непрестанни цветове. Какво е  необходимо на фаленопсиса,  за да се  развива добре?  Много  лесни за подсигуряване  неща.


 Светлина  Като начало  е важно  да се намери най-доброто  място на  растението.   Това обикновено са первазите на прозорците. Когато прозорецът е южен и през него влиза много слънце  и то  в часовете, когато е  най-силно   е добре да има перде или  щори, които биха разсейвали  тази     силна слънчева светлина.    Този вид орхидея има предимството да расте  добре  при нормалното осветление на домовете   ни. Дори когато в помещението има  достатъчно интензивна светлина,  фаленопсиса може да  се разполага и във  вътрешността на помещението, където светлината  да му е достатъчна. Веднъж  разположена  на подходящо място, саксията  не бива  да се премества безпричинно.     Ако  растението се развива  добре и нараства  на листа, но  в продължение на година  след  преминаването на първоначалния цъфтеж  не се появява ново цветоносно стебло, то  е добре да се помисли да се премести саксията на по-светло място.    Липсата на течение  също е важно условие за  развитието на  орхидеята, особено  в периода на оформяне на пъпките по цветоносното стебло.   Орхидеите са засадени  в прозрачни саксии и това дава  възможност да избираме  растението освен по цветоноса и по корените, а това  е  огледалото за състоянието на растението. Сиво-зелените  здрави корени,  лъскавите   твърди зелени листа са  свидетелство за  доброто  здраве  на фаленопсиса.  Цвета на корените  са показател за необходимостта   от вода на растението.


Поливане  Фаленопсисът  не се нуждае от толкова вода, колкото повечето от нас   му предлагат.  Погрешно е да се счита че щом произхода е тропически, растението има нужда от много вода. Преполиването е  най-честата причина за   лошия  вид,  боледуването и загиването на  растението.  Необходимостта от   вода в различните условия е  различна и трудно  може  да се даде с точност  предписание колко да се полива едно растение, но при    средна температура на помещението  около 20° С и нормална въздушна влажност / 45-55%/, две поливки  в месеца биха били  напълно достатъчни и биха  осигурили   нормално   развитие на  растението.  Мини формите, които се отглеждат в по-малък обем   почва се нуждаят от  по-често поливане, при равни условия с големите си роднини, поливките ще бъдат четири за месеца / на 7-8 дни/.  Когато по-дълго  от необходимото сте засушили растението  е добре саксията да се потопи в темперирана вода до началото на листната  розетка  за минута две и след  това  да се остави добре да се отцеди  преди да се постави отново в декоративната кашпа.  Задържането на вода  между листата  не е  препоръчително.  Добър дренаж, не застояване на вода  в кашпата също са важни за доброто здраве на растението. Ежеседмично забърсване на листата с влажна кърпа   ги почиства и същевременно  овлажнява  и съдейства за добрия му вид.  Престараването   при  поливането на  фаленопсиса  обикновено вреди,  затова бъдете „по-небрежни“  и не се престаравайте излишно.  Научете се да наблюдавате растенията и по  вида на  листата и  корените да  преценявате нуждите им.


Пресаждане    На   всеки две три години е добре да се  сменя почвата на  фаленопсиса.  За това се използва  специализирана почва за орхидеи, която се купува от цветарски  магазини или градински центрове. Не се използва  обикновена  градинска почва. Почвения субстрат за орхидеи най-често   съдържа сфагов мъх,  кори  от  иглолистни, микро и   макроелементи,  в някои има вермикулит, перлит.  Най-доброто време  за  пресаждане на  фаленопсиса  е  след цъфтеж,  но не в   много горещото време. Пресаждането в нов субстрат може да стане  и в старата  саксия / само се подменя почвата/  или  ако корените са превзели по-голямата част  от пространството,  в нова саксия. Тя е добре да бъде пластмасова  с много отвори на дъното и странични / по възможност/  за добро дрениране  и аериране  на корените и с около  два -  три сантиметра  по-голям диаметър от настоящата.  

 


Преди да се извади растението от саксията  е добре  да се  деформира леко и внимателно  саксията, за  да се   разхлабят корените и бъде възможно  да се отделят всички  части от старата почва. Обикновено   фаленопсисът е засаден  в   субстрат  с по-едри  по размер  частици, което ги прави лесни за отстраняване. Когато в почвения субстрат се съдържат и по дребни частици,които са полепнали  по  корените и  с трудност се отстраняват е възможно да се потопят корените в  кофа с вода със стайна температура, но без да се  мокрят излишно листата. Преди  да се прехвърли   в новата почва  се почистват  увредени корени,  покафенели  или прекъснати, отстраняват се пожълтели  листа.  Отстраняването става с ножица, която предварително сме  почистили със  спирт.  По-дългите корени се навиват внимателно, за да се поберат в саксията.  След пресаждането   почвата се пулверизира.  Същинско  поливане се прави  след около седмица. Когато се отваря опаковката  на почвата за първи път,  тя е достатъчно  влажна и се  изсипва директно в саксията, но ако  е  отворена отдавна и е престояла   по-дълго на съхранение е  добре да се провери за годност и предварително  да се  накисне,  за да се овлажни.  Не бива  да  изглежда притеснително  стърченето на  някои корени извън почвения субстрат. Фаленопсиса е епифитно растение  и е съвсем естествено  да има и въздушни корени.


Цъфтеж   Фаленопсисът   има   красиви  цветове, които имат  голяма  трайност,  понякога над  3-4 месеца.  Това прави този вид орхидея толкова предпочитана. По  време   на  израстване на цветоносното стебло,  разрастване на пъпките и  цъфтежа    е важно растението да получава   достатъчно светлина, да няма  резки температурни колебания  и въздушни течения.  Цветове   може да  имате по всяко времена годината, макар че   най-голяма вероятност да се образуват цветоноси   след   относително понижаване на средно денонощната температура. Много често  в началото на появяването и израстването  се бъркат цветоноса и  нов въздушен корен.  Корените са със закръглени върхове, докато цветоноса е  с леко разклонено  връхче. 



След  като  израсне достатъчно дълго цветоносното стебло /10-12 см./, по всяка вероятност то ще расте наклонено в посока на светлината, трябва да се прикрепи към  добре забита в  субстрата пръчка, за да расте изправено.   След   изцъфтяването на   всички цветове стеблото се прерязва малко над  първия  възел след цветовете.  Понякога  от останалата част от стеблото се развива много скоро   странично цветоносно стебло.  



Понякога и от два  съседни възела след цвета излизат нови  цветове


Нашата препоръка е  да се отстранява  цялото стебло с прецъфтелите цветове.  Новите цветове, които изникват до 3-5 месеца са по-едри и повече  на брой, а и вида на  растението се  запазва.


Подхранване   Когато  се  подбира качествен  почвен субстрат и се сменя  редовно  / на две-три години/  допълнително подхранване с подходящ   за орхидеи торове е  достатъчно  да става с много  ниски дози  еднократно /при едно от поливанията/  в  пролетните месеци  април,  май, юни. През есенните и зимните месеци подхранване  не е необходимо.  Много са популярни  и лесни за прилагане  и   подхранващите пръчки, които се забиват  в  почвата в в периферията на саксията.

  

Фаленопсисът е прекрасна украса за интериора.  Добре стои както  в  модерна, минималистична обстановка,  така и в  по-бъбривите и разточителни  с детайли  интериори. Подходящи  кашпи, които да  поемат по една или повече саксии  с орхидеи,  красиви  съдове, в които могат да бъдат засадени  и   флоралната декорация на пространството  е готова.  Тези снимки от  Pinterest,   макар и малко са  прекрасна   илюстрация,   колко семпла и колко ефектна може да бъде   кашпа  с фаленопсис.





 


Напълно  сме убедени,че всеки един, дори съвсем  начинаещ може  да  се справи  успешно с отглеждането на фаленопсиса. А сме убедени и в това,  че си заслужава и още как?

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар