Горите с красивите си дървета, с живописни виещи се пътеки, с прекрасните си гледки ни привличат за приятна разходка. Колко често разравяме почвата около някое иглолистно дърво и с пълни шепи взимаме от уханната иглолистна листовка за рододендроните в градината. В природата падналите на земята листа, цветове след прецъфтяването, дребни части от клони под въздействието на микроорганизми /бактерии и гъби/, дребни насекоми и червеи, от органичната материя се превръщат в компост. В природата този процес е съвсем естествен.
В градината ние можем да го осъществим, за да оползотворим многото растителни отпадъци, да намалим битовите отпадъци от домакинството и да получим прекрасна храна за нашите растения. Красивата градина е тази, в която растенията са здрави и добре отгледани. Добавянето на компост към наличната почва има много благотворно действие. Компоста подобрява структурата на почвата, влагозапасеността, аерацията, бактериалната активност. Компостът олекотява една по-глинеста почва и подобрява влагозапасеността на песъчливата. Прибавянето на компост в почвата поддържа рН баланса, задържа ерозията и прави почвата по плодородна. Да направи компост в собствената си градина съвсем не е трудно за всеки, дори начинаещ градинар. Най-напред трябва да се определи място за поставянето на компостер и той да се купи или изработи у дома. Има много варианти и възможности. На пазара се предлагат предимно пластмасови.
У дома може да се направи от подръчни материали - греди, летви, мрежа. Предимствата на направените са:
- по-удобни за обръщане на компостираното съдържание
- обикновено обема е по-голям, което дава по-добри възможности за усвояване на отпадък и съответно получаване на по-голямо количество компост, както и възможност за ускоряваненапроцеса
- добра циркулация на въздуха
определено недостатък, че са открити и могат да привличат гризачи и други нежелани животни да похапват от отпадъците
За правилното / по-кратковременно/ осъществяване на процеса на превръщане са необходими да бъдат изпълнени няколко условия:
За правилното / по-кратковременно/ осъществяване на процеса на превръщане са необходими да бъдат изпълнени няколко условия:
- съотношение на въглерод/азот, което зависи от количеството на различен вид отпадъци
- влагата на купчината
- въздухообмена на купчината
- температурата, която се развива в купчината
- външната температура
Кафяви / групата на компонентите донасящи въглерод в процеса на компостиране/
- сухи листа /добре е да се прибавят смлени/
- клонки от дървета и храсти след резитба /раздробени/
- стърготини от необработено дърво
- отпадъчна хартия и картон
- черупки от яйца
- торбички чай след запарка
Зелени / група на компоненти, донасящи азот в процеса на компостиране/
- окосена трева
- стебла и цели растения от цветната и зеленчуковата градина /след прочистване през есента /
- отработено кафе
- обелки от плодове и зеленчуци
- плевели без семена
В компоста не бива да се слагат животински отпадъци, мазнини, цитрусови плодове и остатъци от тях както и заразени растения и листа. Най-отдолу е добре да се наслагат клони с дължина десетина сантиметра, за да се осигури по-добър въздухообмен. Зареждането на компостера трябва да се прави, така че да се постигне съотношение между въглеродосъдържащите и азотосъдържащите, да е в полза на въглеродосъдържащите и то в пъти. Около 3 пъти повече трябва да е дела на кафявите отпадъци в сравнение със зелените. Въглерода е източник на енергия, който взаимодейства с кислорода, а азота действа приблизително като ензим.
Различните видове отпадъци се наслагват в слоеве и след всеки слой се пръска с маркуч вода. Тя трябва да е толкова, че да навлажни отпадъците, но да не са преовлажнени и подгизнали. Разлагането на купчината отпадъци в компост се осъществява от микроорганизмите при наличие на въздух. Колкото отпадъците са по раздробени, толкова повече е повърхността и съответно това ще даде допълнително ускорение на процеса. От времена време / на десетина дни / с вила се преобръща купа с цел проникването на кислород до вътрешността ú. Липсата на свеж въздух може да доведе до неприятна миризма от компостирания материал. Топлината в купчината отпадъци приготвена за компостиране достига до 70० С, след което при намаляване на количеството кислород се понижава и точно тогава е времето да се преобърне купчината, за да се обогати с кислород и да се продължи ускореното развитие на микроорганизми и трансформацията на отпадъка в компост. Процеса на компостиране е по-бърз в топлите месеци на годината и забавен/до спрял/ през студените. Поддръжката на влажност и аерирането са много съществена част за по-бързия процес на трансформация. Понякога за ускоряване на процеса се добавят активатори, които се продават в търговската мрежа. Те представляват препарати с непатогенни микроорганизми, дрожди, ензими. Разтварят се в предписано съотношение във вода и с тях се напръсква купчината, подлежаща на компостиране. В малките купчини, подлежащи на компостиране често се прибавя суха кучешка храна, която действа като активатор. Да се започне компостиране е възможно през всеки сезон. През есента са в изобилие сухите листа, отпадъците от едногодишните растения и относително малко е прясно окосената трева. При ниските температури през зимата процесите на трансформация почти ще спрат. При обръщане на материала, ако не се вдига пара от сърцевината на купчината е ясно, че това е така, но много скоро след първите пролетни месеци и добавянето на стебла от резитбата в късната зима, млади клонки от резитба през пролетта, прясната окосена трева и не на последно място благоприятните температури на въздуха и влажността, компостирането ще продължи. При започване на процеса на компостиране през пролетта ще разполагаме с голямо количество зелени отпадъци от окосената трева и има опасност, ако тя преобладава в купчината за компостиране част от отпадъка да гние и да замирише неприятно, затова е необходимо да се добавят кафяви отпадъци като рула от тоалетна хартия, картони, дървени стърготини или запазени от есента сухи листа. Най-малко вероятно е да започнем да компостираме през зимата. Тогава и външните температури не благоприятстват процесите, но това не пречи, ако имаме заложена купчина от есента да продължаваме да я допълваме с подходящи отпадъци от домакинството / обелки, хартия, чай, кафе / При много умело водене на процеса на компостиране и в топлите месеци, готов компост може да бъде получен в рамките на месец до осем седмици. Обикновено ни се налага да чакаме малко, до доста повече, но си заслужава. Готовият компост мирише приятно като горска почва, ронлив е и тъмно кафяв на цвят. Ще разполагаме с прекрасен подобрител на почвата за градинските и стайните растения, които в рамките на месец-два трябва да оползотворим. Веднъж въвели тази полезна практика в градината, оставаме нейни верни привърженици.
Няма коментари:
Публикуване на коментар