четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Презимуване на коренища и луковици

С  напредването на есента , дори тя да е мека и приятно слънчева,  температурите  сутрин и вечер са все по-ниски, светлата част на денонощието е  все по-къса и  радвалите ни през лятото цветя изглеждат  все по-тъжно.  Пожълтяват  листата, цветовете са прецъфтели.  За  многогодишните  растенията  е достатъчно да ги изрежем  прецъфтелите цветове и стеблата и да оставим  другото на времето,   но  има растения, които  са многогодишни,  но оставени на открито през зимата биха загинали.   Много често на тях се гледа като на едногодишни, поради  небрежност, липса на подходящи места за съхранението  им   или   поради липса на познание и опит.  Една част от  многогодишните, които не могат да зимуват  на открито, трябва да бъдат прибрани  като цели растения,  засадени в почва /различните видове пеларгониуми, лантаната, фуксиите, за други, каквито са луковичните/ далиите, бегонията тубероза, гладиолите, каладиума, кала/, трябва да  се премахнат  останалите части на растението и да се приберат на съхранение само луковиците и коренищата им.  За успешното презимуване на тези  растения  или частите от растенията е важно да  им осигурим подходящи  условия. 




Различните видове пеларгониуми  / мушкато, съкъзче/ съвсем успешно презимуват в  хладни помещения . Предварително растенията се позасушават,  за да   започнат процесите на покой. Преди внасянето  е добре растенията да се почистват от  прецъфтели цветове  и засъхнали листа и да намалите  стеблата максимално до 4 см. дължина от всяко разклонение, а някои разклонения може да отстраните. Зимата  трябва да бъде период на покой за тези растения, поливането е  съвсем рядко - един път месечно и то съвсем оскъдно. Температурата,  при която се съхраняват е добре да бъде около 6°С и в  никакъв случай  да не пада под 0°С.  Осветеността на помещението може да бъде оскъдна. Съществува  още един не така практикуван, но достатъчно успешен  начин за съхранение на мушкатата за през зимата, като те бъдат извадени от почвата, със скъсени стебла, завити в суха хартия и провесени с корените нагоре в прохладно, тъмно място.  Вкореняват се отново в почвата в края на зимата. Подходящи места за съхранение на  растенията е  неотопляеми мазета, гаражи, стопанска постройка или  други  солидни неотопляеми помещения. Пеларгониумите могат да са  съхранят и като стайни растения в отопляеми  и светли помещения с редовно оскъдно поливане. Съхранени по този начин до пролетта те трябва да бъдат обновени напролет с драстична резитба и възможност да размножите растението от резници. 


 Фуксията е  лесно  за  презимуване  растение, което трябва предварително да се подготви  за  този период на покой. Още от втората половина на септември постепенно се  намалява интензивността на поливките. Постепенно опадват листата и макар растението да ви изглежда  като  изсъхнало, загинало, това  е  подходящия вид за прекарването на зимата. Поставете го на прохладно  място,  по-добре е да бъде осветеността оскъдна, може и на тъмно.  Запазете почвата  суха през периода на покой.  


 Лантаната е растение, което за едно лято нараства много   и обикновено се отглежда  в контейнер, по-рядко в почвата.  Когато е засадено в почвата  е добре през втората половина на октомври да го  пресадите в контейнер, за да го  приберете на светло и хладно място за презимуване. Подходяща температура  е около  6°до 10°С. Поливките се ограничават до  минимум  за  периода на покой,  но не се изключват напълно.  Това е растение, което  добре презимува в неотопляема  оранжерия. 

  


С напредването на есента започва сезона на покой и  за много луковични, чиито подземни части   не могат да преживеят зимата в почвата.


Тези растения  още  с настъпването на септември се  позасушават  и  така подготвят за   настъпването на сезона за покой.   Постепенно  листната им маса   пожълтява и  позасъхва, опадва и макар и да продължават някои от тях да цъфтят като  далиите, бегонията тубероза, общо вида им се  поразваля, но това е необходим етап от  преминаватето им  периода на  почивка . След първите застудявания надземната част да се премахне  до 2-3 см. и съвсем     предпазливо с вила да се разрови  почвата и да се извадят, по възможност без да се нараняват  коренищата на растенията. Промийте внимателно с маркуч, за да отстраните полепналата почва  или оставят се за  два три дни на открито и проветриво, за да  изсъхне напълно почвата , полепнала по тях и да могат съвсем добре да се почистят от  нея. Коренищата на далиите се разделят  на части във всяка, от които да има нов поник в  в основата на стеблото и горната част на  корена, като задължително ие за всяка част да остане и част от стеблото.


За грудките на туберозите е добре след почистването  да премахнете и голяма част от корените и да оставите само най-едрите от тях.


Луковиците на гладиолите  се почистват от новообразувани детки и при тях  сортирайте и оставете само най-едрите луковици, по-дребните е много възможно да не дадат цвят през следващото лято.


В по-меки зими, както и в по-южните райони  на страната,  и при добро мулчиране, луковиците на гладиолите биха могли много успешно да презимуват в почвата. След като бъдат  почистени, подсушени, сортирани е  добре е да ги  поставите в  щайги, за да има добра въздушна циркулация и да ги приберете на  тъмно и прохладно  място.  Може да поставите  луковиците и коренищата и в  торбички от хартия с направени отвори /пример с  перфоратор/ или в  мрежи  или торбички от зебло.  Непременно надписвайте коренището или луковиците от какъв вид растение  е и специфичните му особености/цвят, височина/, за да ги засадите в следващата година на правилнито  в лехата.  Важни условия за успешното съхранение на луковиците е  добрата циркулация на въздуха и  липсата на влага. Подходящи места за съхранение на луковиците и коренищата са мазета, гаражи, градински бараки, в които температурата не трябва да падат под 0°С. През зимата поне  един, два пъти проверете състоянието на коренищата и луковиците и ако има развалящи се  ги отстранете, за да не се поразят и започне гниене и при другите луковици. Съществува мнението, че луковиците и  коренищата се запазват добре в торфен мъх  или  леко влажен  пясък,  или вермикулит, но   практиката ни е показала, че по този начин  луковиците често  развиват  болести  и  съответно през следващия сезон  растенията не са така силни  и здрави. Ако ви липсват подходящи условия за съхранение не изпитвайте угризения, в крайна сметка и продавачите на цветя  трябва да  се хранят. Отглеждайте ги  като  едногодишни растения / както впрочем са класифицирани в много чужди справочници/, но ако  имате условия  и намерите начин да ги съхранявате удачно, то  ще намалите бюджета за озеленяване за следващия летен сезон, а и ще запазите някои видове, които са красили  градината ви през изминалото лято.

Няма коментари:

Публикуване на коментар