неделя, 4 октомври 2015 г.

Да засадим луковиците на пролетните цветя

Приятно е когато в градината  или на терасата през пролетта  разцъфнат  нарциси, лалета, но за да се случи това още от  есента трябва да се погрижим да засадим луковиците им. Това е любимото ми време и  с най-голяма охота  засаждам стотици луковици на пролетни цветя. Да се снабдите с  качествени  луковици  има  големи възможности. Най-популярните луковици от зюмбюли, лалета нарциси  се намират навсякъде, но ако искате  нещо по-нетрадиционно като дивото анемоне /nemorosa/, камасията,  еремурус  може да ги намерите он-лайн в многото е-магазини. Есента е времето за засаждане на луковиците на пролетно-цъфтящите растения.   Дали са ново закупени или са извадени през лятото от градината  вече настъпва време за тяхното  засаждане отново в почвата. Това са растения, които имат нужда от  поне 10 седмици на покой при ниските зимни температури, за да могат през пролетта да се развият и разцъфтят в пълния си блясък. 




                                                    
Лилиуми, фритилария, алиум, минзухари, нарциси, мускари, лалета, лиатрис, алиум - цветята, които ще украсят  градината или балкона ви на пролет   се засаждат  директно в почвата или в подходящи  съдове за отглеждане навън. Времето за засаждане е достатъчно дълго - от втората половина на месец  септември, целия октомври, а при добри климатични условия и през ноември.  Подберете добро място за засаждането им. Всички те се нуждаят от  слънце, така че изберете слънчево място.


Кокичетата, мускарите, минзухарите изглеждат добре, когато са  засадени  директно сред тревната площ или покрай някои декоративни храсти, а също и в периферната част на скалните кътове. Мускарите са добри съпътници в лехата с лалета. 





По-дребните сортове нарциси са подходящи за засаждане  в скалния кът. Едроцветните сортове нарциси  са красиви в лехата с пролетните цветя, в комбинация с мускари, лалета, зюмбюли.  Ефектно изглеждат, когато са засадени в групи, а не  по единично. 




Лалетата, цариците на пролетната градина засаждайте в групи поне по 5 луковици и ги групирайте   да си подхождат по цвят и височина. При  съчетаването на различни луковични непременно се съобразяваме най-напред с височината им, за да бъдат засадени в правилна последователност от ниско към по-високо  от отправната гледна точка, а след това е добре да се съобразим и с времето  на цъфтеж, за да получим дружно цъфтяща цветна група. Дълбочината, на която се засаждат луковиците зависи от тяхната големина. По дълбоко засаждаме лалета и едроцветни нарциси, зюмбюли, а по – плитко  минзухари, кокичета и мускари.  Най-общо правило  при засаждането на луковиците  дълбочината на засаждане да е два до три пъти големината на луковицата.  Ако в почвата  в градината има  лакоми любители на тези луковици използвайте специални кошници  или  такива, които сами ще направите  от рабецова мрежа. Кошниците са доста удобни  и при изваждането на луковиците/ така няма да остават в почвата  единични  неизвадени луковици, а и ще бъдат засадени в групи и на разстояния, за да бъде ефекта  при цъфтежа максимално добър/.


 Освен директно в почвата, луковици  често се засаждат и в съдове, които отново презимуват на открито. Могат да бъдат засадени както с един и същ вид луковици/ например само лалета/, така и с различни видове.  При засаждането с различни видове луковици трябва да бъдем по-прецизни в подбора и съчетанието на видовете. 

                                 

Добре е да се съобразим с времето на цъфтеж, височината и цветовото съчетание. Засаждайте на пластове, според големината на луковицата.  
  

Отглеждането им контейнери ви улеснява, че пролетната ви градина ще е компактна, няма да има изядени луковици, но трябва да имате предвид, че трябва да положите допълнително малко грижи за по-успешното им презимуване и то само в случаите, че през зимата има температури по-ниски от / -12 градуса С/. Не жалете усилия и средства и направете най-добрия избор на луковици, подберете нови сортове, каквито нямате в градината, експериментирайте с нови видове растения, на пролет вашите усилия със сигурност ще бъдат възнаградени. Препоръчвам наши любими сортове от пролетни луковични цветя:


Parot King 




Monte Peony




Weber`s  Peony

Purple Sensation



Няма коментари:

Публикуване на коментар