четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Зеле

Зелето - прекрасен зеленчук. Незаменима храна и по цял свят използвана в най-различните му разновидности - обикновено зеле, червено зеле, няколко вида къдраво зеле, брюкселско зеле, броколи, карфиол, алабаш/ колраби/, синап. Можем ли да си представим италианската кухня без раболита/ супа от картофи и къдраво зеле с хляб/, холандската кухня без stamppot/зелева яхния с картофи и наденица/, немското свинско джоланче без задушеното кисело зеле и още можем да направим цяло околосветско пътешествие заедно с разни зелеви вкусотии. Обаче зелето освен за храна на стомаха, е много добра храна и за окото. Декоративното зеле дава колорит на есенната градина и контейнери.

Снимката е от блога /Dirt Simple/на един от  прекрасните американски  градински дизайнери Deborah Silver

Това отново е произведение на ателието на Deborah Silver в Детройт
Много често в градините частни и обществени се появява и някой вид къдраво зеле. Брасиката  придава характер   на букетите.  


Букети в тиква или керамични съдове от впечатляващите за сезона листа от вибурнум, брасика,  хризантеми, хидрангея, плодове/ на дива лоза, ябълки/


В цветната декорация, макар и не често  се използват савойското зеле/ особено в сезонните есенни  цветни декорации/



Типична есенна комбинация от хризантеми, седум, слънчоглед, хидрангея, савойско зеле, ерика




Савойското зеле  е една необикновена ваза  за  последните цветя от есенната градина/плодове от арония, рози, калуна, хидрангея,  листа от брасика 





Няма коментари:

Публикуване на коментар