четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Лилав сезон в Южното полукълбо

Нарекох така времето на цъфтежа на  едно прелестно дърво -Джакарандата . С  обилният си  бледо лилав цъфтеж това дърво наистина  и изключително впечатляващо.





Джакарандата / Jacaranda Mimosifolia/ е   вид много  разпространен   като декоративно дърво в Южното полукълбо. Произхожда от  Карибския басейн и субтропичните области на Южна Америка, но красивите му цветове красят улиците  в  Азия, Африка, Австралия.  На много  от тези места този дървесен вид е  засаждан  покрай улици и в паркове  и  в момента  на цъфтежа градове като Претория /Южна Африка/  изглеждат така :


През октомври- ноември , когато за разлика от  нашето полукълбо  по тези места е пролет джакарандата   разтваря прелестните си цветове. В Австралия с цъфтежа на това дърво е свързан и  Фестивала на Джакарандата  /от  четвъртъка на последната седмица на октомври до първата неделя на ноември/, който се провежда в  Графтън / градче не далеч от  тихоокеанското крайбрежие  почти по средата  на разстоянието между  Сидни и Бризбейн/. Това събитие датира още от 1934 година и е  едно от най-живителните и весели събития на континента. Събитието е свързано с  много конкурси с  участия  на деца и възрастни, състезания, набиране на средства, музикални изяви на джаз и класически музиканти.

Jacaranda mimosifolia (ovalifolia) / Zhakaranda mimozolysta (ovalnolysta)
Впечатляващите цветове

jacaranda_1

Освен  Jacaranda Mimosifolia, който се разпространява като декоративно дърво, разпространение, но с  търговска цел намира и Jacaranda Copaia - заради качествената дървесина 
Образуваните след прецъфтяването семенни капсули са пълни със семена 

Този вид се нуждае от много топлина,  както се разбира от  мястото на произхода му.  Разцъфтява през пролетта, когато температурите  трайно са над 25 градуса Целзий. За да е обилен цъфтежът му се нуждае от много слънце. Размножава се от резници или семена, но  засадените от семена  изискват   доста години / 10-14/ търпение докато  получите цветове.  В Северното полукълбо този вид е разпространен  и омайва с прекрасния си цъфтеж през пролетта във Флорида, Аризона, Калифорния, Иран, Израел, Португалия, Непал и др./ т.е., където му е топло и слънчево/. Надявам се с  от тези  снимки  и на вас да е станало топло и пролетно.








Няма коментари:

Публикуване на коментар