събота, 28 ноември 2015 г.

Коледни символи сред растенията

В днешно време коледната звезда /Poinsettia/ e  безспорният фаворит като растение символ на Коледата, но  има още няколко растения, които са символични за Коледните празници и тяхната символика идва  още  от предхристиянски  времена и  се е вплела  и в християнските вярвания и традиции.
Белия Имел  -  вечно зелено, паразитно растение  от семейство  Viscaceae , рода  Viscum е разпространено в Европа   и е обект на много легенди и вярвания. Семената на растението разнасяни от птиците се  развиват върху кората на гостоприемник - най-често ябълкови, липови, дъбови дървета. Те се свързват чрез  haustorium в проводящата тъкан на растението върху, което паразитира и се снабдява с хранителни вещества и вода  от своя  гостоприемник.    В късната есен, когато  листата на   широколистните са изпадали и клоните  на гостоприемника са голи,  имела  е със жълто-зелени листа.

https://levensgarden.files.wordpress.com/2011/12/dsc04670.jpeg?w=640&h=480

Може би  точно това  е  свързало имела с толкова митове и легенди. Древните келти са вярвали в мистичния характер и непобедимост на растението. Използвали са го в празненствата за  зимното слънцестоене. Друидите са  приписвали на това растение  изключителни лечебни свойства. Още древните  гърци са разнасяли славата на  имела като изключително - това е "златната клонка" на Еней / по Вергилий/ , които се е отправил към царството на Хадес, но трябва да премине през тъмната гора. Точно  тази "златна клонка" му помага да премине  през голямата мрачна гора и  принуждава лодкаря да го пренесе през реката Стикс. Скандинавската  легенда за  бога Балдер и майка му Фрига, чиито сълзи  се превръщат в перлените плодове на имела, и нейната благословия  превръща  растението в защитник, а  всеки, които застане под имела получава  право на обич и целувка. Този романтичен обичай да се целуват под клонки от бял имел  по време на Коледните празници съществува в Англия от 16в.  Букетчета от имел се държат в къщите в Италия за предпазване от  грамотевици, а в Швеция вярват, че клонки имел предпазват от пожар. Вярвало се  че захранени с имел  ялови животни  зачеват. 

https://levensgarden.files.wordpress.com/2011/12/dsc04684.jpeg?w=400&h=300

Джел / Ilex aquifolium/ -  този  вечнозелен храст с ярко червени сферични плодове е неотменима част от коледната декорация. Този храст  присъства в много паркове и декоративни градини.  Поддава се на резитба и  макар, че расте относително бавно  се получават  много добри  топиарни форми.  Растението е двудомно, т.е има мъжки и женски растения. Плодове, които са безспорната украса на това растение дават само женските растения. Когато  засаждате растение имайте това предвид.  Растението се развива добре на слънце и полусянка, като младите растения изискват редовно подаване на вода, но и добре дренирана почва. Почва неутрална или  слабо кисела. Размножава се от семена и доста лесно от резници в края на лятото.  Съществуват   приблизително 400   различни видове -  едни от най-разпространените са ilex crenata с овални листа и черни плодчета, преди всичко използван за жив плет,   Ilex verticillata- любим на птиците, предпочита по-кисели почви, често страда от хлороза 

Houx (Ilex verticillata) en automne
http://www.pariscotejardin.fr/wp-content/2015/11/ilex_verticillata_houx_arbuste_octobre_2015_3.jpg

Има около 100 вида Ilex aquifolium, така наречения английски 




Лъскавите му  листа с остри шипчета и червеничките плодове  красят салфетки, картички,  венци.
                             

  

Неговите клони са  украсявали  домовете в Римската империя по време на Сатурналийте-чествания   през втората половина на декември  на бога на  земеделието Сатурн. Римляните са го считали за  знак на добра воля и са го изпращали на младоженци като благопожелание. Един от видовете  ilex paraguariensis влиза в състава на  предпочитания в Латинска Америка чай- мате. Клонки на илекса украсяват и  китайски храмове по време на Китайската Нова година през февруари. Според християнската символика бодливите му листа символизират Христовия трънен венец, а червените плодове  - кръвта Христова.

Коледна  роза  /Helleborus / , кукуряк -  това е растение с произход Европа и особено разпространено  на Балканите. Кукуряка  /helleborus  odorus/   e   едно от най-рано разцъфващите цветя по горските поляни.


 Най-разпространени са хибридите на Helleborus orientalis . Лесни за отглеждане. Обичат слънце или шарена сянка. Умерено влажна почва, но понасят и засушаване. 

                                      Helleborus orientalis
http://stories.rbge.org.uk/wp-content/uploads/2013/12/Helleborus_orientalis_19330420A_Balls_292_1-300x225.jpg

Това растение е наложено като  символно за Коледните празници покрай една много  мила и поучителна легенда. Една овчарка среща  тримата влъхви, които носят скъпи дарове на младенеца. Тя няма нищо , което би могла да дари  на Младенеца и изпитва мъка, че не може да  занесе като дар  поне стръкче цвете в това  зимно време. Дълго напразно се лута в гората. Ангел-спасител се смилява над нея, виждайки безпределната и мъка  и извършва чудо. В краката на момичето снега се стопява и от  проронените сълзи излизат нежни бели цветя. Ангелът и прошепва, че   този дар е по-ценен от  смирната, тамяна и златото, защото е изстрадан и постигнат с много усилия и любов. Тези нежни  бели цветя  момичето занася в дар на  Светия младенец. 
Легенди и вярвания, преминавали  през годините от древността, до наши дни, създали на няколко растения приказен ореол и превърнали ги в символ на  най-обичания  и вълшебен празник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар