неделя, 1 ноември 2015 г.

Есенното анемоне

Едно прекрасно тревисто растение, което ни радва с  обилния си цъфтеж чак до ноември.   Anemone   hupehensis  е съсънката, известно като Anemone japonica. Това наименование отчасти е не съвсем точно, защото произхода на това растение е от  провинция Hupeh в Източен Китай. Много е отглеждано  в  японските градини  още преди да бъде познато в Европа. На нашия континент  е донесено през 19в. от Роберт Фортън, който се е впечатлил от това растение в Шанхай, намерил го е около надгробните плочи на шанхайско гробище. Разпространението  му в Европа е бързо, поради  много добрите му  декоративни качества и лесно отглеждане.  Растението   е многогодишно,  идеално презимуващо при нашите климатични условия.  Добре  се развива на полусянка до слънчево място, не е особено претенциозно към почвата. Необходимо е да  бъде само добре  отцедлива. Особено през зимата  е важно да не се задържа  влага в почвата, в която е засадено.   В горещите пролет и лято  част от  лозоподобните   му листа  прегарят.  Отстранявайте ги. Стеблата на прецъфтелите  цветове се  подрязват на 8-10 см. от почвата.  В този вид туфата  презимува. През април, преди да започнат да никнат новите листа и стебла с лекота се отстраняват миналогодишните  изсъхнали стебла.  Началото на пролетта е и времето , в което може да разделите коренището. Размножаването на растението става чрез делене на коренището или чрез семена. Особеност при засяването на семената е  те да бъдат охладени за месец  и половина / 6 седмици/ при температура 4-5 градуса Целзий. Засяват се от октомври до края на март  в отделни саксии или  в по- голям съд запълнен с компост.  Семената не е необходимо да се покриват, само леко почвата се  уплътнява. На хладно  преседява до поникването на семената, след което съдовете се преместват  при температура 15-18 градуса Целзий. До развитие на  разсада  до 7,5-9 см. Пикират  се в отделни саксии, за предпочитане пластмасови.  На постоянно място се засаждат през лятото. Особеност на  този вид анемоне, че трудно понася  преместване. Установено на постоянно място то се развива добре  и с годините   завладява все по- голяма площ.  Всички растения са високи от 45-100 см, според вида, цветовете са с бяла, кремава, розова багра. Венчелистчетата са   закръглени или  овални, равномерна разположени  около центъра, обграден от ефектни контрастни жълти тичинки. Има сортове с прости цветове и други с кичести цветове.



"Bressingham Glow"  е  английски сорт с нежно розови полукичести цветове с височина 70-80 см.


"Prinz Heinrich" немски сорт от  началото на 20 в. с наситено розови до  лилаво-розово цветове 


"Pamina" е по-нов сорт от края на 20в. с награда на Кралското Градинарско Дружество от 1997г. с красив  розово цикламен полукичест  цвят 


"Honorine Jobert"- английски сорт с височина до 100 см.
 Това растение красиво стои в задния край на  лехата, в задната част  на   каменна градина или покрай  алеята. Добре изглежда и в натуралния сектор на градината/ ако има такъв/. Поради своята непретенциозност е подходящо за вилната градина.   Добре се съчетава  в група с многогодишната астра и далийте.
Това анемоне е едно от най-красивите растения в есенната градина за отрязан цвят. То често присъства в нашите букети. Като отрязан цвят  във вазата  трае около седмица. На късните летни и есенни букети придава ефирност и лекота. 


Красиво изглеждат не само цветовете, но и  едрите сфери на все още не разцъфналите цветове  






Красиво и ефектно изглеждат и  сферите на семенните кутийки /прецъфтелите цветове/












Няма коментари:

Публикуване на коментар