сряда, 18 ноември 2015 г.

Коледният венец

 Коледната треска ни завладява  не само в пазаруването,  но и в  украсата.  Украсяваме  всичко и навсякъде. Висят чорапчета, очакващи да бъдат запълнени с подаръци, гирлянди обточват вратите и стълбищата, свещите от Адвента отброяват всяка неделя през декември приближаването до големия ден,  елхите затрептяват  с хиляди  блестящи играчки, венци украсяват входните врати, засияват прозорци и дървета в празнични светлини. Според  приказките за децата,  Дядо Коледа  минава през комина, но това съвсем не е повод да  оставим  входната врата на дома без украса.  Най-често  там поставяме коледния венец. Според желанието ни  можем да го поставим и на много други места - да акцентираме  в някои кът и го поставим на стената, над камината, на маса  или шкаф.



Коледните венци са най-разнообразни малки, големи, от естествени или изкуствени материали. Основата им може да бъде стереопорен или метален ринг, свити в кръг клони от лиани / лози, клематис/ или  клони  от бор, кипарис, тис, за живите венци с цветя и живи клонки се използват  и  основи от  цветарска  гъба.   За да може да издържат по цял месец, а понякога и  по-дълго  често венците се изработват от изкуствени  материали.


От практична гледна точка предпочитаме изкуствена основа.  Съвременната технология  дава възможност за   изкуствените  иглолистни клонки и елхи да изглеждат все по-близко до естествените.








Когато се изисква  дълготрайност  най-предпочитани са  венците  от  изкуствени  елхови клони. Натурален вид им придават   естествените шишарки, жълъди  и орехи,   пръчки канела, дървени кори, изсушени  резени  ябълки и портокали. 






Много панделки ленти,  изкуствени коледни звезди декорират коледния венец. Понякога той изцяло е изработен от  мрежа и панделки, елхови украшения.  Изработката на такъв венец е съвсем не сложна работа. Необходимо е да имате само основните материали за изработката му и малко време. Изкуствените  иглолистни клонки обикновено са на тънки телове, които се огъват лесно и служат за прикрепването на мрежата и декоративните панделки. Допълнителните украшения  се залепват или закрепват отново с тел. Работата е лека и приятна и в нея могат да ви помагат и децата. Една толкова традиционна  за Коледа   украса   се развива и изменя. Любопитни   са венците изработени от  хартия, ядки, филц, формички за бисквити, кълбенца прежди, помпони. Освен традиционната кръгла форма, венците често  изобразяват Дядо Коледа, еленчета, шейна с подаръци.




Дано примерите  са вдъхновяващи  за вас и ви предизвикат да направите най-красивия венец за  вашия дом за празника


Няма коментари:

Публикуване на коментар