четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Адвент

От Advenir-пристигане, поява
В очакване на Деня на Рождество-24 дни от декември  минават  под този знак. Децата всяка сутрин, още боси  отиват до  Адвента-календар  да отворят прозорчето, чекмедженцето, джобчето  на съответния ден и видят  изненадата, други всяка сутрин откриват  картичка с пожелания.



Семействата, събрани около масата на  неделен обяд запалват по една свещ от  Адвента - свещник.



Подготовката за Коледа, очакването за празника   има много измерения. В източно-православните 40 дни преди Рождество започват  постите.  Много практики, свързани с подготовката на този празник има, но за нас най-съществено е това, че в тях се включва и украсата за празника. Без да омаловажаваме   смисъла и символиката, обръщаме внимание преди всичко на  техниката и начина по който изглежда  тя. Толкова много прекрасни идеи за изработка на Адвент-свещник  има,  съвсем традиционни и  много новаторски и необичайни /един  много харесван от мен ще видите тук/.  Ако имате  желание и време с  малко разходи може да  си направите сами   Адвент. Задължителни са свещи 4 бр., които могат да бъдат еднакви  или различни по цвят, големина и форма.  Може да се използват  естествени материали, както и  изкуствени. Ако се придържате към традицията  ви е необходим венец /символиката на безкрайност и завършеност/ за основа, но може да използвате и кръгъл съд / купа, плато, дори  кутия от коледни бисквити/, както и основа в желаната от вас форма. Адвента може да е  от четири съставни елемента, както и да е  компактен. В цветовете също няма ограничение, може да използвате от един-два цвята / пурпурно, розово - тези цветове идват от християнската символика /, както и    червено, златно, естествените землисти цветове, а може и  блестящите, екставагантни цикламено, синьо, електрикови  цветове. Търсим да се доближим до стила  и атмосферата на дома или мястото,  което ще украсим. 






Особено много творчество можем да проявим  в Адвента - календар, с който можем да направим  очакването на Дядо Коледа  за децата   празник, който продължава цял месец. Календарът трябва да  има  24   елемента за  дните от 1 декември до Бъдни вечер, всичко останало е въпрос  идея, умение, търпение. Календарите могат да бъдат изработени от плат, хартия, картон, дърво, отделни кутийки, или пликове. Всеки ден в  един от тези елементи  детето открива изненада, пожелание, наставление, малка  детска  скъпоценност. А защо само за децата, с такъв календар може да изненадате и близкия до вас човек.

                     
                    http://www.morningcreativity.com/wp-content/uploads/2012/11/roll-cal4.jpg

Една страхотно лесна и чудесна идея с възможности за интерактивна игра 
                          Hi подкуп |  Най-лесното Advent Calendar Ever
                          http://farm4.staticflickr.com/3766/11000262856_3279d8bbd0_b.jpg

Не е достатъчно  само да измислим и направим календара-Адвент, след това трябва и поне 24 идеи за всеки един от дните. Измислете най-милите, най-весели, а защо не и най-полезни изненади. Само след няколко дни  започва този очарователен сезон на надежди и очаквания, на радост и топлина. Да бъдем вдъхновени и да  заредим дните до Коледа  с добрина и уют, така необходими в нашия настръхнал свят.






Няма коментари:

Публикуване на коментар