четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Моравата в подготовка за зимата



Моравата е фона, на които градината  се представя, сцената на която излизат   дървета, храсти, цветя. От нея изискваме много да е равна, тучна, зелена  оформена, да  е устойчива на всякакви набези на крака,   колела,   шезлонги , столове и маси  и винаги независимо от обстоятелствата да изглежда перфектно.  Въпреки всичко и това е възможно, стига да полагаме необходимите  по обем и по време грижи. На прага на зимата   имаме задължения към тревния килим, за да    може    да  се възстанови от изминалия летен сезон, да прекара по най-добър начин  зимата и  да се радваме  още в ранната пролет и през целия следващ  сезон  на  здрава морава.  Когато есента е така благосклонна, както е тази година  края на октомври, началото на ноември  е последната коситба. Тя се прави обикновено като се нагласи ножа на косачката на височина 4,5- 5 см. По-ниско подстриганата трева  е по-податлива на измръзване, а по-високата  задържа повече влага и има опасност от  разпространение на гъбички. След коситбата  се извършва аериране   и вертикулиране, валиране. Вертикулирането е  "разресване" на  тревата. Прави се с твърдо гребло. Така се почиства  тревния килим от   сухи треви, мъх. Аерирането  е задължително да се прави пролет и есен. Когато  ливадата не е с голяма площ  използваме  обикновено вила, с която пробождаме повърхността. Това подобрява достъпа на   кислород  и хранителни вещества до корените. Ако почвата е доста глинеста, след  аерирането   се разпръсква  равномерно пясък.


Често срещано явление е наличието на мъх в зелената площ. Тези две операции  спомагат за намаляване на разпространението на мъха. Обикновено той се появява при  по-старите тревни площи при лош дренаж на почвата, малко хранителни вещества  или недостатъчна  слънчева светлина.  Ако при ново засадени площи се появяват мъхове, то най-вероятно се дължи на не добро предварително обработване на  почвата.  През есента  обикновено правим  две подхранвания в първата половина на септември и последно за годината в края на октомври, а при добра  дългосрочна прогноза  за ноември  и през първата  му  десетдневка.

NPK 12:30:12
Комплексна  NPK  тор 

Диамониев фосфат
Диамониев сулфат
   
Късното торене  се прави  с   азотни  /16:16:8/ или фосфорно-азотни торове    /диамониев фосфат/. Въпреки че   е спрял растежът ,  продължаващата фотосинтеза ги запасява със захари, укрепва  кореновата  система, което спомага за  доброто прекарване на зимата. Подхранването с  комбинирани  торове обикновено правим при по-старите тревни насаждения,  или при много влажна есен / опасност от измиване/, а  диамониевия фосфат прилагаме при  млади тревни площи / от  последния сезон/ и чимове. Разпръсква се  гранулата  равномерно при влажна почва. 
  

Когато  започне листопада   ежедневно  трябва да се   събират  листата. Преди  първия снеговалеж  тревните площи трябва да са  чисти от паднали листа. Подходящо  е да се използва ветрилообразно меко гребло,  а  нападалите листа  да се компостират, защото  през следващия активен градинарски сезон  компоста ще ни е много необходим.




Няма коментари:

Публикуване на коментар